Tesla gasi 400 radnih mjesta u Njemačkoj

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je u utorak da će ukinuti 400 radnih mjesta u pogonu kod Berlina, istaknuvši slabu prodaju u uvjetima žestokog cjenovnog rata među proizvođačima.

Hina | 23.04.2024. / 16:23

Teslina tvornica (Foto: Afp)

Početkom prošlog tjedna Tesla je najavio da će zbog posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije otpustiti više od desetine radne snage širom svijeta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenika. Kompanija nije navela točnu brojku, a prema godišnjem izvješću za 2023. zapošljavali su u prosincu 140.473 radnika.

U četvrtak kompanija je izvijestila da neće produljiti ugovore 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu u Gruenheideu. Teslina glasnogovornica naglasila je tom prilikom da otkaze nisu dobili Teslini radnici.

U tvornici u Gruenheimu trenutno radi 12 tisuća radnika.

U utorak Tesla je objavio da će u jedinoj tvornici u Europi otpustiti 400 radnika.

Tesla Cybertruck Tesla povlači svaki dosad proizvedeni Cybertruck zbog kvara na papučici gasa

Teslina tvornica Tesla otpustila 300 radnika iz svoje Giga tvornice u Berlinu

Trenutačno slabljenje tržišta električnih automobila predstavlja izazov i za Teslu, naveli su u priopćenju među razlozima za gašenje radnih mjesta.

Najavili su program za "dobrovoljni odlazak" kako bi se izbjegli otkazi. Uprava će o njegovoj provedbi razgovarati s radničkim vijećem, dodali su, ne navodeći pojedinosti.

Ugovorni partneri već su zaposlili većinu otpuštenih radnika 'na određeno', tvrde.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je prvom tromjesečju isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti