Tesla ima novo superračunalo sa suludim sposobnostima koje ga odmah svrstavaju među pet najjačih na svijetu

Tesla je predstavila svoje novo superračunalo i ono je odmah zauzelo peto mjesto među najmoćnijim svjetskim superračunalima. Da stvar bude zanimljivija, tek je riječ o prethodniku Teslinog nadolazećeg Dojo superračunala.

Branimir Vorša | 21.06.2021. / 15:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Teslino novo superračunalo koristi se za uvježbavanje neuralnih mreža koje pokreću Teslin Autopilot i nadolazeću umjetnu inteligenciju s punom autonomijom u vožnji.

Posljednjih nekoliko godina u Tesli su bili jasno usredotočeni na računalnu snagu kako unutar, tako i izvan njihovih vozila. U vozilima im je snažno računalo potrebno za korištenje softvera autonomne vožnje, a izvan vozila za superračunala pomoću kojih se novi softver potpune autonomne vožnje uvježbava, hranjen podacima koji dolaze iz svih Teslinih vozila.

Šef Tesle Elon Musk već je ranije najavio Dojo projekt, koji će biti superračunalo sposobno obaviti exaFLOP (trilijun floating-point operacija, odnosno trilijun osnovnih aritmetičkih operacija na realnim brojevima) u sekundi. To će ga učiniti jednim od najmoćnijih računalau svijetu.

Tesla na programu Dojo radi već posljednjih nekoliko godina, a Musk je dosad na neki način sugerirao kako bi projekt mogao biti spreman do kraja tekuće godine.

Šef Teslinog odjela za umjetnu inteligenciju Andrej Karpathy na nedavnoj je računalnoj konferenciji (2021 Conference on Computer Vision and Pattern Recognition) otkrio zapravo treći po redu Teslin superračunalni klaster.

Iz Tesle su naveli i poprilično nevjerojatne specifikacije vezane za to novo superračunalo, prema kojima ono zauzima petu poziciju u svijetu najjačih superračunala. Ono ima:

720 nodova s 8xA100 80 GB (5760 grafičkih procesora ukupno)

1,8 EFLOP-a (720 nodova*312 TFLOP-a-FP16-A100*8 gpu-a/nodu)

10 pentabajta NVME prostora za pohranu podataka pri brzini od 1,6 TB po sekundi

640 terabita po sekundi ukupnog preklopnog kapaciteta

Izvor: electrek.co

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti