Tesla uskoro počinje s testiranjem autonomnih kamiona?

Sljedećeg mjeseca saznat ćemo službene informacije o Teslinu kamionu, a ovog tjedna objavljene su glasine o tehnologiji za autonomnu vožnju na kojoj radi Musk

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2017. / 09:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk još je ranije najavio kako planovi za budućnost Tesle obuhvaćaju, među inim, i električni kamion. Nove informacije vezane uz ovo vozilo kažu kako Muskova kompanija trenutno razvija tehnologiju za autonomnu vožnju kamiona koja će omogućiti kamionima kretanje u konvojima i praćenje vozila na čelu kolone. Prema mailovima kojih su se dokopali novinari Reutersa, Tesla namjerava testirati ove kamione, odnosno tehnologiju u Nevadi i Kaliforniji, a više o svemu trebali bi saznati tijekom sljedećeg mjeseca kada bi Elon Musk službeno trebao predstaviti električni kamion s logom Tesle.

Kako je budućnost prijevoza u autonomnoj vožnji, kompanije koje razvijaju autonomne automobile također rade i na razvoju autonomnih kamiona – npr. Uber je kupio kompaniju Otto za razvoj kamiona kojima će upravljati računala i umjetna inteligencija koju je pokrenuo jedan bivši googleovac, a i iz Googlea su nedavno otkrili kako su trenutno u ranom stadiju razvoja autonomne tehnologije za kamione.

Iako Musk do sada, govoreći o električnom kamionu, nije govorio o autonomnoj tehnologiji, najavio je neka velika iznenađenja prilikom njegova predstavljanja, a dobro je poznato kako Tesla konstantno radi na poboljšanju autopilota, tako da je moguće da će sličnu tehnologiju implementirati i u kamion. Ova tehnologija mogla bi se koristiti samo prilikom vožnje kamiona u konvojima – kamionom na čelu kolone upravljat će čovjek, a sve kamione iza prvog vozila kontrolirat će računala te bi se tako smanjili troškovi i povećala učinkovitost prijevoza.

Pitanje je, naravno, kada bi Tesla mogla početi s prodajom ovakvih kamiona jer su njihovi proizvodni kapaciteti u potpunosti zauzeti Modelom 3, a Musk je već najavio i Model Y, manji i jeftiniji SUV koji bi također mogao privući veliki broj korisnika te je prije toga potrebno sagraditi novu tvornicu, odnosno tvornice.

Izvor: Tech Crunch
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti