Tesli odobren patent za Cybertruck, otkriveno i otkud im je došla inspiracija za taj kontroverzni pick-up

Tesli je upravo odobren patent za njihov Cybertruck, a u njemu se kao inspiraciju spominje nekolicina zanimljivih ranijih patenata vozila. Neki od njih stari su i preko 40 godina.

Branimir Vorša | 28.07.2021. / 17:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesli su zapravo danas odobreni patenti za tri njihova vozila, Model Y, Roadster i Cybertruck. Od to troje, najzanimljiviji je naravno onaj Cybertrucka, koji je zbog svojeg nesvakidašnjeg i kontroverznog dizajna predmet mnogih komentara, od onih koji ga vole, do onih koji ga nazivaju smećem.

Bez obzira na sve to napravljeno je mnoštvo meme-ova oko toga otkud je Tesla dobila inspiraciju za svoj električno pick-up vozilo.

Nagađanjima je došao kraj, jer se u patentu za Cybertruck jasno može vidjeti otkud su vukli inspiraciju za svoj dizajn. Same reference na druge patente međutim nije nužno morala navesti tesla, to su mogli učiniti i oni koji su odobravali patent, no svakako postoji dobra šansa da su neki od tih patenata doista i utjecali na dizajn Cybertrucka.

Jedan od tih navedenih patenata jest i onaj najstariji koji pripada Vittu J. Carabetti i datira još iz studenog 1979. godine.

Idući patent naveden kao referenca za Cybertruck pripada Avelinu Faleru iz 1990. godine.

Treći takav patent s donekle očitim dizajnerskim poveznicama koji se navodi kao referenca pripada Alainu Clenetu, bivšem dizajneru automobila koji je ime stekao izradom neoklasičnih automobila u 80-im godinama 20. stoljeća. Patent potječe iz 1990. godine.

Tu je i nekolicina patenata koji pripadaju Juanu Javieru Gaytanu i koji se isto tako navode kao referenca za Cybertruck.

Niže priložen je i dokument punog odobrenog patenta za Cybertrusk u kojem su jasno vidljive spomenute dizajnerske reference.

Tesla Cybertruck Design Patent by Fred Lamert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti