Teslin sustav za najam autonomnih vozila i vožnje dolazi krajem 2019.?

Musk smatra da je regulativa glavni razlog zbog kojeg ćemo još morati pričekati na autonomne automobile.

Martina Čizmić | 06.05.2018. / 14:47

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Elon Musk najavio je novu uslugu koju će moći koristiti i nuditi svi vlasnici Teslinih automobila, a koja je zapravo kombinacija rent-a-cara i Ubera.

Tesla Network, kako se usluga zove, omogućit će vlasnicima Teslinih vozila da ih uključe u mrežu putem koje će moći nuditi i naplaćivati vožnje drugim putnicima, ali i iznajmljivati svoje automobile kad ih ne koriste.

Musk je otkrio kako je za funkcioniranje Tesla Networka potrebna autonomna tehnologija koja će ju pokretati, a na kojoj intenzivno rade. Osim toga, za aktivaciju cijelog sustava najveća će prepreka biti zakonska regulativa koja trenutno ne prepoznaje takav oblik iznajmljivanja automobila, pogotovo onih autonomnih.

Uvjeren je kako će upravo autonomni automobili povećati sigurnost putnika, ali i kako svi problemi koji trenutno prate uvođenje autonomnih automobila (kao što su prometne nesreće s ljudskim žrtvama), uvelike otežavaju širu primjenu autonomnih vozila.

Očito regulatorna tijela odgovaraju na pritisak javnosti i medija. Pa ako novinari pritišću regulatore, a javnost zbog medija vjeruje kako je autonomna vožnja manje sigurna, onda je veoma teško predvidjeti kad će Tesla Network krenuti u upotrebu, rekao je Musk.

Tesla trenutno nudi poluautomatsku vožnju u svojim automobilima zahvaljujući Autopilotu, programu koji održava vozilo unutar kolničke trake i prilagođava brzinu automobilima oko sebe. Kupci mogu dodatno kupiti komponente koje će garantirati punu autonomiju, ali za to još nije razvijen i usavršen softver.

Za razliku od drugih proizvođača koji za autonomnu vožnju koriste LiDAR, uređaj koji funkcionira poput radara, ali umjesto zvučnih valova emitira svjetlosne impulse, Tesla se drži klasike i svoj softver za autonomnu vožnju temelji na radarima i kamera.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti