Testiran prvi prototip prijevoznog sredstva budućnosti

Hyperloop One do kraja godine planira napraviti i testirati kapsulu, pruge i računalo koje upravlja kapsulom koja će putovati 1 200 km/h.

Monika Nožić Monika Nožinić | 12.05.2016. / 16:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na kratkom potezu pruge, nedaleko od Los Angelesa, jučer je održana prva javna demonstracija pogonskog sustava Hyperloop One koji je išao brzinom od 186 km/h.

Kapsule koje jure u vakuumskim cijevima osmislio je direktor kompanija SpaceX i Tesla, Elon Musk, a iz njegove se kompanije nadaju da će ovaj model vlaka uskoro dostići brzinu od 1 200 km/h.

Elon Musk je 2013. godine pokrenuo koncept masovnog prijevoza koji bi transportirao ljude pri brzinama od 1 200 km/h.

Hyperloop je baziran na pokretnim kapsulama u cijevima u kojima je drastično smanjen tlak zraka, što omogućuje izuzetno brzo kretanje.

Zamisao je da kapsule s ljudima unutar cijevi lebde na tankom sloju zraka i da ih unutar svake kapsule pokreću elektromagnetni motori.

Hyperloop sustav još uvijek nema kočnice pa se nakon ovog kratkog testa vozilo zabilo u gomilu pijeska.

Kompanija, koja je na dan testiranja promijenila ime iz Hyperloop Technologies u Hyperloop One, priopćila je da je prikupila 80 milijuna dolara i sklopila brojna partnerstva. Također su rekli da se nadaju da će u idućih pet godina sustav biti u potpunosti operativan i da će prevoziti putnike iz Los Angelesa do San Francisca za samo 30 minuta.

"Hyperloop je stvaran", izjavio je izvršni direktor Rob Lloyd nakon testiranja.

"Do kraja ove godine Hyperloop One planira napraviti i testirati kapsulu, pruge i računalo koje upravlja kapsulom koja će putovati 1 200 kilometara na sat", dodao je Lloyd.

Izvor: Huffington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti