Tehnologija HI-NANO koju tvrtka Hisense koristi u nekoliko serija svojih klimatizacijskih uređaja, pokazala se izuzetno učinkovitom u uklanjanju koronavirusa iz zraka u prostoriji.

Tajna je u generatoru iona, koji stvara visoku koncentraciju dvostrukih iona, odnosno do koncentracije od jednog milijuna po kubičnom centimetru. U takvim uvjetima, pokazalo je istraživanje, bakterije i virusi gube svoju aktivnost nakon što ih apsorbiraju dvostruki ioni, što dovodi do inhibitorskog učinka.

Još jedno istraživanje te tehnologije koju je provela istraživačka grupacija SGS, pokazalo je da HI-NANO tehnologija efektivno uklanja čak 99,37 posto virusa gripe H1N1 u svega dva i pol sata u prostoriji površine 30 kvadratnih metara.

Inače, već su ranija istraživanja pokazala kako je moguće pročišćivanjem zraka smanjiti prisutnost koronavirusa u zraku i tako istovremeno smanjiti i mogućnost zaraze. No, isto tako, istraživanja su pokazala i kako je korištenje samo ventilacije za kruženje zraka u prostoriji može biti odgovorno za širenje koronavirusa u prostoriji i među osobama koje u njoj borave. 

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i drugi proizvođači klimatizacijskih uređaja ponuditi sličnu tehnologiju kojom bi barem u našim domovima mogli utjecati na rizik od zaraze. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju