Testiranje otkrilo novo oružje u borbi protiv koronavirusa: Klima-uređaji s ovom tehnologijom čiste 94 posto virusa iz zraka

Najnovije istraživanje pokazalo je da je HI-NANO tehnologija u klima-uređajima izrazito učinkovita u uklanjanju novog koronavirusa iz zraka - čak 93,54 posto.

Branimir Vorša | 30.03.2021. / 12:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija HI-NANO koju tvrtka Hisense koristi u nekoliko serija svojih klimatizacijskih uređaja, pokazala se izuzetno učinkovitom u uklanjanju koronavirusa iz zraka u prostoriji.

Tajna je u generatoru iona, koji stvara visoku koncentraciju dvostrukih iona, odnosno do koncentracije od jednog milijuna po kubičnom centimetru. U takvim uvjetima, pokazalo je istraživanje, bakterije i virusi gube svoju aktivnost nakon što ih apsorbiraju dvostruki ioni, što dovodi do inhibitorskog učinka.

Još jedno istraživanje te tehnologije koju je provela istraživačka grupacija SGS, pokazalo je da HI-NANO tehnologija efektivno uklanja čak 99,37 posto virusa gripe H1N1 u svega dva i pol sata u prostoriji površine 30 kvadratnih metara.

Slika nije dostupna Sve će vam biti jasno: Pogledajte model koji pokazuje širenje koronavirusa u sobi, restoranu i razredu

Slika nije dostupna Distanca, maske i pranje ruku nisu jedino što je važno. Kako provjeriti je li sve u redu s klimom i ventilacijom?

Inače, već su ranija istraživanja pokazala kako je moguće pročišćivanjem zraka smanjiti prisutnost koronavirusa u zraku i tako istovremeno smanjiti i mogućnost zaraze. No, isto tako, istraživanja su pokazala i kako je korištenje samo ventilacije za kruženje zraka u prostoriji može biti odgovorno za širenje koronavirusa u prostoriji i među osobama koje u njoj borave. 

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i drugi proizvođači klimatizacijskih uređaja ponuditi sličnu tehnologiju kojom bi barem u našim domovima mogli utjecati na rizik od zaraze. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti