Thomas Edison snimio prvi ženski glas?

Znanstvenici su pomoću napredne tehnologije otkrili snimku staru 123 godine, a koju je snimio Thomas Edison, za koju se vjeruje kako je prvi

Zimo Zimo Zimo | 15.07.2011. / 10:56

Thomas Edison snimio prvi ženski glas?

Znanstvenici su pomoću napredne tehnologije otkrili snimku staru 123 godine, a koju je snimio Thomas Edison, za koju se vjeruje kako je prvi, pokušaj lutke koja govori.

Istraživač Thomas Edison 1888. godine patentirao je lutku koja govori, odnosno recitira riječi 'Twinkle Twinkle Little Star', a za koju povjesničari tvrde kako je najstarija snimka ženskog glasa u Americi.

Naime, Edison se nadao masovnoj prodaji lutke koje govore, odnosno u to vrijeme pod masovnu prodaju mislilo se oko 100-injak lutaka, a za što je trebao zaposliti osobu koja će uspavanku odrecitirati 100 puta.

'Trebalo je zaposliti i platiti tu osobu', istaknuo je Feaster, povjesničar sa Indiana sveučilišta u Bloomingtonu, te nadodao 'Ovo je vrlo vjerojatno prva profesionalna glazbenica.'

Naime, glas žene se snimao na voštani komad u obliku prstena, no nikad nije stavljen u lutku jer je vosak zamijenjen metalnim djelom 1890. godine kada je Edison počeo prodavati ove lutke, koje su radi svojih krhkih karakteristika bile tržišni neuspjeh.

Tako je 80 godina kasnije, nakon što je žena posudila svoj glas za lutku, snimka osvanula u arhivama Thomasa Edisona 1967. godine, no taj prsten bio je previše uništen da bi ga znanstvenici mogli osposobiti za slušanje.

Evo kako je to zvučalo, moramo priznati malo zastrašujuće.

Via AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti