Tianjin, kineski eko grad budućnosti

Tianjin je Eko grad koji služi kao model budućeg razvoja kineskih gradova. Sa površinom od 30 četvornih kilometara grad očekuje 350,000 stanovnika koji će nastaniti ovaj mjesto do 2020.

Zimo Zimo Zimo | 17.01.2011. / 11:33

Tianjin, kineski eko grad budućnosti

Tianjin je eko grad koji služi kao model budućeg razvoja kineskih gradova. Sa površinom od 30 četvornih kilometara grad očekuje 350,000 stanovnika koji će nastaniti ovo mjesto do 2020.

Kina se vrlo brzo modernizira, to svi već znamo, pa tako postoji potreba za stvaranjem održivog grada pošto se kineski gradovi suočavaju sa preopterećenosti i sve većim gužvama. Ovaj eko grad smješten je 45 kilometara od grada Tianjin i 150 kilometara od glavnog grada Pekinga.

Projekt bi trebao biti završen 2020. godine te se očekuje kako će 350,000 stanovnika nastaniti ovaj grad koji je će ujedno i biti prototip budućih kineskih eko gradova.

Ovaj eko grad dizajniran je od strane Surbana Urab Planning Group, te iskorištava najnovije održive tehnologije kao što su solarna energija, vjetroelektrane, reciklirana kiša i pročišćavanje otpadnih voda kao i desalinizaciju morske vode. Sa ciljem smanjenja emisije ugljičnih dioksida u gradu, stanovnici će se poticati na koištenje napredne Light ray tehnologije, a Kina je obećala kako će se 90% prometa odvijati javnim prijevozom.

Grad će biti podijeljen u sedam sektora -- Lifescape, Eko-Valley, Solarscape, Urabnscape, Windscape, Earthscape i Eco-Corridors. Okružen zelenilom, Lifescape će se sastojati od niza zemljanih tla koji će upotpuniti prostor između visokih zgrada. Sjeverno od Lifescapea nalazi se Solarscape koji će služiti kao administrativno i građansko središte eko grada. Demonstrirajući koncept kompaktnog, višeslojnog grada, Urbanscape će biti jezgra eko grada uz složene koncepte međusobno povezanih mostova na višoj razini, kako bi učinkovito iskoristili vertikalni prostor.

Za razliku od Urbanscapea, Earthscape će se koristii kao svojevrsno predgrađe grada sa povećanim zelenim površinama, dok će Windscape preobraziti Qingtuozi, selo okruženo malim jezerom, a koje će služiti za opuštanje.

Via [Inhabitat]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti