Tijekom zime ne zaboravite na prozračivanje prostorija, pročišćivači zraka nisu svemogući

Premda takvi uređaju uspijevaju smanjiti broj alergena i virusa u zraku prostorije, ne mogu spriječiti prijenos virusa u bliskom kontaktu s osobom koja je od vas udaljena manje od metra i pol.

Hina | 20.12.2021. / 12:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kada vanjska temperatura u hladnijem dijelu godine padne, počinjemo provoditi više vremena u zatvorenim prostorima, no unatoč pandemiji koronavirusa, mnogi ne žele prestati viđati prijatelje i obitelj. Čini se da su prijenosni pročišćivači zraka u ovom slučaju dobro rješenje, no lako mogu dati lažan osjećaj sigurnosti, upozorava Njemački savjetodavni centar za potrošače.

Premda takvi uređaju uspijevaju smanjiti broj alergena i virusa u zraku prostorije, ne mogu spriječiti prijenos virusa u bliskom kontaktu s osobom koja je od vas udaljena manje od metra i pol.

Stoga je ova opcija tek jedna u nizu zaštitnih mjera osmišljenih da bi se smanjila količina aerosola u zatvorenim prostorima, kažu iz Njemačkoga savjetodavnog centra za potrošače te dodaju da je i dalje vrlo važno pridržavati se ostalih preporučenih mjera, kao što je povremeno otvaranje prozora.

Slika nije dostupna Dizajneri osmislili zaštitnu masku koja štiti i pročišćava zrak, a i ne izgleda loše

Da biste smanjili koncentraciju alergena i virusa u zraku, najbolje je povremeno provjetravati prostoriju tako što ćete širom otvoriti prostor na pet minuta.

Unakrsna ventilacija, a to znači otvoriti prozore na suprotnim stranama zatvorenog prostora, pri čemu su unutarnja vrata otvorena, također je dobar način za provjetravanje ustajalog zraka uz minimalan gubitak topline.

Iz Centra upozoravaju da su prozori dizajnirani tehnologijom šarki, koji se mogu ostaviti otvorenim nagibom manje učinkoviti.

Želite li kupiti kvalitetan pročišćivač zraka za svoj dom, trebali biste uzeti u obzir sljedeće elemente:

U filtrima za čestice ipak se mogu zadržavati i čestice koje sadrže viruse iz zraka, no nisu ni svi filtri jednako kvalitetni.

Slika nije dostupna Kad zaštitne maske nisu dovoljne: LG najavio "osobni nosivi pročišćivač zraka"

Udruga njemačkih inženjera smatra da bi uređaji za pročišćavanje zraka trebali imati visokoučinkovite filtre čestica zraka (HEPA) klase H13 ili slične. Usto ih je nakon određenog vremena potrebno zamijeniti, s obzirom na to da se djelovanje filtra s vremenom smanjuje.

Količina zraka koji se filtrira mijenja se ovisno o veličini prostorije i broju ljudi koji u njoj borave.

Sukladno tomu treba prilagoditi i rad uređaja, što može rezultirati većom potrošnjom energije i povećanjem razine buke.

Koristi li se više prostorija, u svaku bi trebalo postaviti po jedan pročišćivač zraka.

Stručnjaci kažu da ozonski pročišćivači mogu u zrak u prostoriji 'unijeti' štetan ozonski plin. Dodaju i da neki uređaji ioniziraju zrak, no to ne znači da istodobno uklanjaju čestice koronavirusa.

Savjetuju da se pročišćivači zraka s UV-C svjetlom koriste samo ako je potpuno sigurno da se iz njih ne oslobađa ultraljubičasto zračenje jer ono može oštetiti kožu i oči.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti