Tim Cook: Da, Google nam plaća milijarde da bude na iPhoneu, ali, iskreno, njihova je tražilica najbolja

Cook je istaknuo da nije ljubitelj pravila, ali za neka podučja, kao što je to zaštita privatnosti, ona su nužna.

Martina Čizmić | 20.11.2018. / 11:30

Tim Cook (Foto: Apple) (Foto: Apple)

Privatnost i sigurnost osobnih podataka ove se godine našla na kušnji. Uz pregršt hakerskih upada, sigurnosnih propusta i "curenja" informacija, sve se češće spominje uvođenje strogih pravila za velike tehnološke tvrtke. I dok Europljani imaju GDPR koji ih, donekle, štiti, Amerikanci još uvijek razmišljaju o uvođenju nečeg sličnog.

Appleov šef Tim Cook u nekoliko je navrata kritizirao druge velike tehnološke tvrtke i njihov odnos prema korisničkim podacima, a istovremeno isticao kako se Apple brine za privatnost korisnika.

Iako, kako sam priznaje, nije veliki fan zakonske regulative, uvjeren je da će se morati uvesti neka pravila kako bi se zaštitili korisnici i njihova privatnost.

U nedavno objavljenom intervjuu Cook je ponovio kako je privatnost temeljna vrijednost Applea, a dodao je i što sve rade kako bi zaštitili svoje korisnike.

Ako se prisjetite, spominjali smo privatnost mnogo prije iPhonea, tako da smo zapravo uvijek vjerovali daje privatnost temelj ljudskih sloboda. Ovdje se ne radi o pitanju privatnosti u odnosu na profit ili privatnost u odnosu na tehničke inovacije. Vaš uređaj ima nevjerojatno puno podataka o vama, ali ti podaci ne moraju biti dostupni nama kao kompaniji, istaknuo je Cook.

Na pitanje zašto, ako toliko cijene privatnost svojih korisnika, ipak uzimaju od Googlea milijarde dolara svake godine, kako bi upravo Googleova tražilica bila instalirana na njihovim uređajima, Cook je svojim odgovorom iznenadio.

Mislim da je njihova tražilica najbolja, rekao je Cook, ali i dodao da su ugradili brojne kontrole koje sprječavaju praćenje njihovih korisnika dok surfaju internetom. Posebno je istaknuo uvođenje "kontrole vremena provedenog na pametnom telefonu". I sam koristi tu opciju te se pohvalio da je upravo zahvaljujući njoj smanjio vrijeme koje "troši" na pametnom telefonu.

Pokušali smo osmisliti načine kako bismo pomogli našim korisnicima u njihovu svakodnevnom životu. Nije savršeno, prvi ću to priznati. No zaista pomaže, rekao je Cook.

Izvor: Axios

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti