Tko ima najbolje digitalno rješenje za upravljanje zagrebačkim prostorima?

Najbolja rješenja nagrađena su s ukupno šest tisuća eura.

Martina Čizmić | 27.11.2023. / 09:24

Pobjednici HACKL-a 2023. (Foto: ZICER)

Grad Zagreb u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom (ZICER) održao je trodnevni HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb. Konačni su rezultat inovativna rješenja koja su pružila novi pogled i perspektivu u kreiranju digitalne budućnosti metropole.

Kako su priopćili iz ZICER-a, prvi dan Hackhatona započeo je predstavljanjem koncepta, cilja projekta i mentora, a potom su timovi počeli razvijati rješenja. Programeri, dizajneri, studenti, ekonomisti, osnivači startupova, urbanisti, novinari, IT-ovci i tehnološki entuzijasti okupili su se na jednom mjestu s ciljem kreiranja i predstavljanja najinovativnijih rješenja. S entuzijazmom i inovativnošću uhvatili su se ukoštac s izazovom transformacije javnih prostora Zagreba. Kulminacija događanja odvila se trećeg dana, kada su sudionici otkrili i prezentirali svoje ideje.

HACKL je drugi u nizu gradskih hackathona kojim su se, uz uključivanje šire javnosti i stručnih krugova, razvila javna gradska IT rješenja. 

Ovaj Hackathon posvećen je temi koja je od ključne važnosti za Grad Zagreb, a to je bolje upravljanje gradskim prostorima. Točnije, diljem grada ima 225 prostora Mjesne samouprave čija je iskorištenost otprilike 35 %, a ova radionica trebala je adresirati bolje i efikasnije popunjavanje slobodnih prostora Mjesne samouprave, rekao je zamjenik Korlaet. Dodao je kako su natjecateljski timovi izvrsno postavili i koncepte i rješenja tih koncepata. Radi se o funkcionalnim rješenjima i rješenjima koja su vrlo jednostavna i intuitivna za korištenje, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet. Naglasio je kako će Grad Zagreb s pobjedničkim timom Zaggy Space dogovoriti daljnju suradnju, a predstavljena aplikacija razvit će se u rješenje koje će Gradu Zagrebu služiti za bolje korištenje prostora Mjesne samouprave.

Ovim HACKL-om, drugim po redu u organizaciji Grada Zagreba, željeli smo pokrenuti bržu digitalizaciju procesa korištenja mjesne samouprave. Riječ je o jako puno prostora diljem Zagreba, a mi želimo olakšati građanima otkrivanje tih prostora. Svjedočili smo desetak raznolikih pristupa i kreativnih rješenja, koji su pokazali iz koliko se kutova može pristupiti ovom izazovu, kreiranju najboljeg rješenja koje gradske prostore uvodi u digitalno doba, dodao je pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin.

Povjerenstvo, koje su činili istaknuti stručnjaci Andro Pavuna, Maja Šparica, Mario Mucala, Aleksandar Gavrilović i Tonko Bogovac, dobilo je nimalo jednostavan zadatak - odabrati najbolje među najboljima. Kriteriji su bili jasni: inovativnost, korisnost, doprinos novom digitalnom obliku Grada, ali i prezentacijske vještine.

Mjesnu samoupravu vidimo kao središta društvene aktivnosti u kvartovima, a prostore kojima raspolažu kao okosnicu približavanja i otvaranja prema građanima. U tom će cilju veliku pomoć predstavljati inovativni projekt temeljen na kreativnim i progresivnim digitalnim rješenjima te smo uvjereni kako će povećati vidljivost prostora mjesne samouprave i olakšati njihovo korištenje, kazao je Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

Pobjednički tim Zaggy Space, u sastavu Neven Plačec, Helena Balenović, Filip Visinski i Andro Jukić Nuhanović i njihova inovacija u području digitalizacije gradskih prostora nagrađeni su s 3.000,00 eura.

Ovo priznanje potvrda je našeg truda i inovativnog pristupa rješenju problema. Radujemo se što ćemo, u suradnji s Gradom Zagrebom, svoje rješenje razviti do krajnje implementacije i tako doprinijeti digitalnoj infrastrukturi grada, istaknuli su.

Tim Offset Concepts s članovima Matko Antun Bekavac i Barbara Slopko osvojio je drugo mjesto, a rješenje koje su predstavili nagrađeno je s 2.000,00 eura.

Brončano treće mjesto osvojio je tim Prostor.Plus, čiji su članovi Ivan Maksan, Marko Banušić, Stjepan Drmić, Larry Tomac i Jakov Jakovac dobili nagradu u iznosu od 1.000,00 eura.

Ako je suditi po kreativnosti ponuđenih rješenja, Grad Zagreb vrlo će brzo ostvariti cilj, a to je implementiranje pobjedničkog rješenja do kraja te ga ponuditi građanima kao još jednu digitalnu uslugu za praćenje raspoloživosti i rezervacije gradskih prostora.

Iako je ovogodišnji hackathon tek završio, u ZICER-u već stvaraju planove za sljedeći.

Izuzetno sam ponosan na rezultate koje smo postigli tijekom ovog izdanja HACKL-a i zahvaljujem svim sudionicima, mentorima i partnerima koji su uložili svoje znanje i strast u realizaciju ovog događaja. Čestitke svim sudionicima, a posebno prvoplasiranom timu na odličnom inovativnom rješenju. Pred nama je uzbudljiva godina jer planiramo daljnje korake kako bismo pobjednička rješenja pretvorili u stvarne aplikacije koje će naši građani moći koristiti u svakodnevnom životu. Siguran sam da imamo rješenja na svjetskoj razini, istaknuo je direktor ZICER-a Frane Šesnić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti