Tko ima najbolju poslovnu ideju? Ekološki zidni paneli, nadstrešnica budućnosti ili modularni živi zid?

Tko će odnijeti pobjedu i najveći dio milijunskog kolača, saznat ćemo 27. studenog na Zagreb Connectu.

Martina Čizmić | 25.11.2019. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojimo još samo nekoliko dana do Zagreb Connecta, pa je red da predstavimo i posljednje timove koje se bore za ukupno milijun kuna vrijedne nagrade. 

SEAtonomous je razvojno-istraživački tim mladih inženjera elektrotehnike, strojarstva i računarstva koji se bavi prilagodbom inteligentnih sustava kontrole i upravljanja za primjenu na morima i jezerima. Prvi od njih jest FishBaiter, poluautonomno plovilo malih dimenzija za prehranu ribe u sportskom ribolovu. On će ribolovcima omogućiti izbacivanje hrane na vodama stajaćicama na precizno zadanim geografskim pozicijama te razvlačenje udica na isto mjesto. Plovilo samo obavlja zadatak hranjenja na jednoj ili više zadanih lokacija, a nakon toga se vraća vlasniku. Drugi je proizvod komercijalna verzija istog broda s namjenom za hranjenje ribe na ribogojilištima na otvorenom moru. Ovo vozilo, čiji je koncept već dovršen, koristeći moderne senzorske tehnologije detektira druga plovila i moguće prepreke na vodenoj površini te na taj način plovi samostalno i bez nužnog ljudskog nadzora.

Farseer je sustav za poslovno planiranje i izvještavanje koji omogućuje da poslovne rezultate predvidite i provjerite u stvarnom vremenu. Proces planiranja dugotrajan je i kompleksan, a izvještaji o financijama i ključnim KPI-evima tvrtke dobivaju i s dva mjeseca kašnjenja radi sporosti knjigovodstvenih procesa i velikog broja manualnog prikupljanja podataka prilikom izvještavanja. Uz Farseer možete za bilo koju dimenziju posla planirati i izvještavati prihode, troškove, tijek novca i profitabilnost, npr. profitabilnost poslovnica, projekata, timova ili proizvoda, što su podaci koje većina tvrtki nema ili bar ne može dobiti ad hoc.

Menadžeri i vlasnici tvrtki bi trebali stvarati novu vrijednost a ne baviti se praćenjem onoga što se dogodilo u prošlosti. Naša misija je pružiti tvrtkama nove uvide u biznis i svesti manualne procese planiranja i izvještavanja na nulu kako bi se mogli fokusirati na strategiju, klijente i razvoj zaposlenika, otkrivaju nam Luka, Matej, Matija i Zrinko koji stoje iza ove inovativne ideje.

NUOTWO tim ima veoma zanimljivu ideju koja nije samo poslovna već i ekološka. Marko i Iva, uz podršku Startup Factoryja stvorit će aktivne zidne panele koji upijaju CO2  iz okolnog zraka. Otprilike 1/3 CO2 koja se emitira u zrak, dolazi iz potrošnje sustava za hlađenje i grijanje, a ovaj uređaj u koštacu je upravo s tom problematikom – emisiju CO2 smanjuje redukcijom potrošnje sustava za hlađenje i grijanje. Osim toga smanjuju se troškovi grijanja i hlađenja unutar zgrade u kojoj su paneli postavljeni. 

Valut pomaže turistima da izbjegnu loš tečaj i naknade koje im naplaćuju mjenjačnice i bankomati na turističkim lokacijama poput aerodroma te autobusnih i željezničkih kolodvora. Valut to radi tako što omogućuje korisnicima da razmijene novac u bilo kojoj retail lokaciji poput aerodromskog kafića, fast fooda ili kioska. Zahvaljujući suradnji s tim lokacijama troškovi su manji nego u mjenjačnicama pa se ušteda na troškovima prenosi na korisnika kroz značajno manje naknade. Može li bolje za sve zaljubljenike u putovanja?

Hypergola jest najjednostavnije rečeno nadstrešnica za održivu budućnost. Hypergola je modularna pergola s mikroelektranom – inovativno rješenje za natkrivanje vanjskog prostora. Dok nas klasična pergola štiti od atmosferilija (sunca, kiše, vjetra), Hypergola ih koristi za proizvodnju energije i skupljanje kišnice te se time kreira prava mala mikroelektrana. Ona je modularna i jednostavno sastavljiva konstrukcija koju možete montirati i demontirati potpuno samostalno. Njezini su elementi kataloški standardizirani i prilagodljivi osobnim potrebama i zahtjevima, a nudi i mogućnost programiranja proizvodnih kapaciteta električne energije. Namijenjena je malim i velikim poduzetnicima u domeni ugostiteljstva (štekati, restorani, hoteli), jedinicama lokalne samouprave (štandovi, tržnice, festivali), ali i za svakoga tko svoju okućnicu ili terasu želi dodatno oplemeniti i koristiti ga na raznovrsne načine te uštediti na potrošnji električne energije.

Iza projekta Probot stoji iskusna ekipa. Igor Pongrac bivši je voditelj proizvodnje i jedan od glavnih pokretača Rimac Automobila, Kristijan Knežević bivši je voditelj prodaje i customer supporta Greyp Bikesa, a Stjepan Razum diplomirani je inženjer strojarstva. Njih su trojica osmislila modularni živi zid koji bi nogometašima trebao pomoći da vježbaju udarce na gol i to zahvaljujući podešavanju različitih parametara. Trener može odlučiti koliko će igrača biti u živom zidu (2 do 5 igrača), a putem mobilne aplikacije može podesiti i parametre poput visine igrača, koliko visoko skaču, može se odrediti tip treninga i slično. Zahvaljujući takvom obliku personaliziranosti sprave moguće je pripremati treninge slobodnih udaraca za svakog protivnika posebno. Potrebno je samo u aplikaciji odrediti pozicije protivničkih igrača u živom zidu i njihove visine, a te se postavke mogu snimiti i u budućnosti ponovno iskoristiti s nekoliko dodira prstom po ekranu. Sprava eliminira statične plastične siluete koje ne mogu vjerno imitirati ponašanje igrača u živom zidu te olakšava posao onim igračima koji inače stoje u živom zidu dok njihovi kolege iz kluba koji izvode slobodne udarce na način da nisu potrebni na treningu.

Tržište ovakvih trening rješenja za slobodne udarce nije formirano jer nešto slično ne postoji te se nadamo da je naša konkurentska prednost to što smo prvi na tržištu, zaključuju dečki.

Tko će očarati žiri i investitore te tako napraviti prvi korak prema lansiranju svog proizvoda ili ideje na tržište, saznat ćemo na konferenciji Zagreb Connect, koja se održava 27. studenog.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti