Tko je Renato Librić, hrvatski poduzetnik koji je završio u američkom zatvoru?

Serijski startuper, kako se sam naziva, uspio je u godinu dana doći od jednog od 50 nadahnjujućih poduzetnika po izboru magazina Entrepreneur, do pritvorenika u američkom zatvoru.

Martina Čizmić | 04.06.2018. / 17:09

Pametni telefon u zatvoru (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Hrvatski poduzetnik Renato Librić uhićen je u Kaliforniji zbog sumnje u investicijsku prijevaru tešku 1,5 milijuna dolara, objavili su američki tužitelji.

Serijski startuper, kako se sam naziva, uspio je u godinu dana doći od jednog od 50 nadahnjujućih poduzetnika po izboru magazina Entrepreneur, do pritvorenika u američkom zatvoru.

Tko je onda Renato Librić?

Entrepreneur Magazine ga je nazvao "poduzetnikom koji svojim entuzijazmom mijenja poslovni okoliš u kojem se nalazi".

Renato Librić završio je Rochester Insitute of Technology u SAD-u i karijeru počeo graditi u komercijalnim nekretninama. Radio je u Hrvatskoj, a potom i u cijeloj regiji. No, s dolaskom gospodarske krize, napušta svijet nekretnina i okreće se tehnologiji.

Prvi startup na kojem je radio zvao se Redstar i bavio se bazama podataka nekretnina. Nakon što ga je prodao manjem fondu, krenuo je u posao s plastičnim poklon karticama.

Ovaj 39. godišnji Zagrepčanin prvi se put u medijima pojavio sa svojim startupom Bouxtie. Upravo ga se kao direktora te tvrtke tereti da je lažirao potpise direktora velike korporacije, ne bi li prikazao kako je ta korporacija zainteresirana za kupovinu njegove tvrtke za (nemalih) 150 milijuna dolara.

Te lažne potpise, navodi FBI, potom je pokazao različitim investitorima i od njih dobio 1,5 milijuna dolara tešku pozajmicu koj Librić nije planirao vratiti.

Zbog toga mu prijeti kazna zatvora u trajanju od maksimalno 20 godina.

A priča o Bouxtieu trebala je biti lijepa priča o uspjehu. Tvrtka je napravila mobilnu aplikaciju Flexaward koja olakšava proces darivanja darovne kartice nekome. Među klijentima su mu bili Nike, Startbucks, Amazon, Macy's, a pričalo se i kako je za kupovinu njegove tvrtke zainteresirana jedna od vodećih svjetskih kartičarskh kuća koja je, navodno, ponudila 300 milijuna dolara.

Što se dogodilo s tom ponudom, nije previše jasno. Naime, posljednje informacije iz 2017. govore kako je Bouxtie dobio ulaganje jednog od uglednih startup acceleratora Plug and Play, no ne spominje se i koliko je točno novca uloženo. Plug and Play je navodno uložio u Bouxtie jer su ga smatrali jednim od najboljih startupova u Silicijskoj dolini.

Librić je planirao je pokrenuti i Dharma Ventures, fond koji je trebao biti težak 100 milijuna dolara i fokusirati se na ulaganje u čistu tehnologiju. Trebao se povezati i s fondovima koje zagovaraju Leonadro DiCaprio i Rihanna.

O Dharma Ventures danas se ne može saznati ništa, a imali su velike planove o ulaganju čak 10 milijuna dolara u startupe iz Hrvatske i regije.

Ambiciozno je najavljivao i pokretanje zrakoplovne kompanije Dharma Airlines koja je trebala krenuti s radom početkom ove godine. No, čini se kako su svi ti planovi pali u drugi plan s Librićevim uhićenjem i podizanjem optužnice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti