Tko kaže da podatkovni centri moraju biti od čelika i betona? U Hrvatskoj se rade i od - drveta

Osim što su čvrsti, ovi "drveni podatkovni centri" vizualno su privlačniji od čeličnih ili betonskih.

Martina Čizmić | 29.11.2023. / 16:40

TimberMod rješenje (Foto: Vertiv)

Podatkovni centri, ovisno o njihovoj veličini, najčešće se rade od betona i čelika. Za to postoji dobar razlog - jer osim što moraju biti dovoljno čvrsti da izdrže potrese i druge prirodne nepogode, moraju biti i dovoljno sigurni da zaštite servere koji se u njima nalaze. 

No, da beton i čelik nisu jedini materijali koji mogu biti iskorišteni za gradnju podatkovnih centara pokazao je Vertiv, koji je predstavio svoje inovativno rješenje TimeberMod. 

Radi se o korištenju masivnog drveta kao ključne strukturalne komponente za izradu prefabriciranih modularnih rješenja podatkovnih centara. Tako umjesto čelika u izradi modularnih rješenja koriste drvo.

Kako ističu u Vertivu, strukturalno drvo, ako je dobiveno iz održivih izvora, predstavlja obnovljivi građevinski materijal koji ima potencijal smanjenja iscrpljivanja resursa i smanjenja ugljičnog otiska do tri puta u usporedbi s čelikom, temeljem izračuna smanjenja emisija CO2 metodom cradle-to-gate, gdje je u obzir uzet materijal i njegov transport na gradilište. Ova ekološki prihvatljiva opcija u skladu je s misijom tvrtke Vertiv da ponudi rješenja koja zadovoljavaju standard visokih performansi te pridonose globalnim naporima za smanjenje emisije CO2.

Vertiv TimberMod ispunjava relevantne građevinske strukturalne zahtjeve te pruža kvalitetnu izvedbu u pogledu otpornosti na seizmičke aktivnosti, vjetrovitih sila i nosivosti. Osim što su čvrsti, ovi "drveni podatkovni centri" vizualno su privlačniji od čeličnih ili betonskih. 

Iako drveni podatkovni centri nisu novost, postali su mnogo dostupniji sada kada veliki dobavljač modularnih podatkovnih centara nudi drvene varijante građevinskih blokova podatkovnog centra, uz inženjersko jamstvo da će ostati pouzdani, istaknuo je Vlad Galabov, direktor za cloud i podatkovne centre u tehnološkoj istraživačkoj i savjetodavnoj grupi Omdia.

Kako ističu iz Vertiva, TimberMod modularna rješenja izrađivat će se u Hrvatskoj, u Vertivovom proizvodnom centru u Rugvici. Dodaju kako je TimberMod rješenja moguće prilagoditi za sve velličine podatkovnih centara, nudeći skalabilnost i prilagodljivost koja se podudara s dinamičkim rastom poslovanja. Jednostavna implementacija i fleksibilnost ključne su značajke koje osiguravaju da korisnici mogu proširiti mogućnosti podatkovnog centra bez poteškoća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti