“To je mogao biti smrtonosni događaj”: Krhotine pronađene u Australiji pripadaju raketi SpaceX-a

Ostaci SpaceX-ove rakete pali na australsko tlo prošlog mjeseca. Srećom, nisu zabilježene ljudske žrtve, niti je nastala materijalna šteta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2022. / 15:37

SpaceX-ova raketa (Foto: Afp)

Svijet je protekli vikend s nestrpljenjem iščekivao pad ostataka dijela rakete kineske svemirske misije na Zemlju. Mnogi su kritizirali Kinu i njen svemirski program jer lansiranje takvih raketa, za koje se ne zna gdje će završiti ostaci, predstavlja opasnost te postoji mogućnost pada na naseljena mjesta.

Ostaci kineske rakete pali na Zemlju Dijelovi goleme kineske rakete pali na Zemlju, otkriveno i gdje je mjesto pada

Srećom, dijelovi kineske rakete koji su pali između Bornea i Filipina iza sebe nisu ostavili žrtve, niti materijalnu štetu.

No to nije jedini svemirski otpad koji je prošli mjesec završio na jedinoj nam planeti. Naime, već neko vrijeme govori se i o ostacima rakete (neki su veliki čak 3 metra) koji su pronađeni u Australiji, na području Snowy Mountains u Novom Južnom Walesu. Ti ostaci nemaju veze s kineskom raketom, već se nagađalo da pripadaju SpaceX-u, a ta su nagađanja sada i potvrđena.

Agencija je potvrdila da krhotine pripadaju misiji SpaceX-a, objavili su iz Australske svemirske agencije koja je već kontaktirala američke kolege kako bi se dogovorili što će napraviti s tim dijelovima rakete. Krhotine su pale na tlo još 9. srpnja kada je lokalno stanovništvo uznemirila glasna eksplozija, a osim tri pronađena dijela rakete, vlasti upozoravaju kako je moguće da se na širem prostoru nalazi još dijelova raketa.

Ono što je posebno zanimljivo da je riječ o krhotinama koje su nastale prilikom misije lansirane još u studenom 2020. godine. Kako je objasnila Cassandra Steer, zamjenica direktora Instituta za svemir Australskog nacionalnog sveučilišta, prema međunarodnom svemirskom zakonu, krhotine i ostaci svemirskih objekata trebaju se vratiti kompanijama, odnosno vladama koje su u njihovom vlasništvu.

Polijetanje SpaceX-ove rakete Svemirski turizam i lansiranja raketa negativno utječu na ozonski omotač

Također, kako je riječ o američkoj letjelici, na njima leži i odgovornost za eventualnu štetu nastalu padom tih krhotina. Astrofizičar dr. Brad Tucker u razgovoru za medije rekao je kako je to mogao biti smrtonosni događaj te da imamo sreće da nitko nije nastradao od ljudi i životinja.

Izvor: Newsweek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti