Toplinski val prijeti i noću: Znanstvenici upozoravaju na ove rizike za zdravlje

Visoke temperature koje trenutno pogađaju Europu sigurno će i dalje rasti, a s njima i rizik od srčanih udara i smrti.

Hina | 18.07.2023. / 13:03

Vrućina, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Očekuje se da će se toplinski val koji je zahvatio sjevernu hemisferu intenzivirati ovaj tjedan, uzrokujući porast noćnih temperatura i dovodeći do povećanog rizika od srčanih udara i smrti, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Temperature u Sjevernoj Americi, Aziji te diljem Sjeverne Afrike i Sredozemlja bit će iznad 40°C tijekom više dana ovog tjedna kako se toplinski val pojačava, stoji u priopćenju WMO-a.

Najniže noćne temperature dosegnut će nove vrhunce, prema WMO-u, stvarajući rizik od porasta broja slučajeva srčanih udara i smrti.

Iako je većina pozornosti usmjerena na maksimalne dnevne temperature, noćne temperature su te koje nose najveće zdravstvene rizike, posebice za ranjive skupine, upozorava WMO.

Obraćajući se novinarima u Ženevi, znanstvenik specijaliziran za proučavanje toplinskih valova rekao je da će visoke temperature koje trenutno pogađaju Europu sigurno dalje rasti.

Mediteranski toplinski val jest velik, ali je ništa prema onome u Sjevernoj Africi, rekao je John Nairn, viši savjetnik WMO-a za ekstremne vrućine. U ovoj se fazi razvija u Europi.

Vrhunac toplinskog vala u Europi očekuje se na talijanskim otocima Siciliji i Sardiniji. Prema Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), temperature bi na tim otocima mogle doseći 48 stupnjeva Celzija.

Europski rekord drži Sicilija na kojoj je 2021. izmjereno 48,8 stupnjeva Celzija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti