Toshibin humanoidni robot 'govori' tri jezika

Ovaj je robot napravljen kako bi što više sličio ljudima – osim fizičke sličnosti, Junko Chihira ima i druge 'ljudske atribute' pa tako rođendan slavi 1. lipnja, a nedavno je napunio 26 godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2015. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Japanu je nedavno otvoren prvi hotel u kojem su zaposlenici roboti, a uskoro će i u nekim turističkim centrima u ovoj zemlji goste također dočekivati roboti i s njima razgovarati na čak tri jezika. Ovaj robot kojeg je razvila Toshiba nazvan je Junko Chihira prvotno je 'zaposlen' u jednom trgovačkom centru u glavnom gradu Japana te na ulazu pozdravlja posjetitelje, a već sljedećeg mjeseca turistima će na engleskom, kineskom i japanskom jeziku davati sve potrebne informacije o najvažnijim događajima u Tokyju, dok bi za godinu-dvije trebao prepoznavati i govor i odgovarati na pitanja posjetitelja.

Iz ove kompanija kažu kako su napravili ovog robota kako bi što više sličio ljudima – osim fizičke sličnosti, Junko Chihira ima i druge 'ljudske atribute' pa tako rođendan slavi 1. lipnja, a nedavno je napunio 26 godina. Ovo je samo prvi iz serije humanoidnih robota koje razvija Toshiba te će tijekom sljedećih pet godina predstaviti nove modele koji bi 2020. godine trebali biti na usluzi brojnim turistima koji će posjetiti ljetne Olimpijske igre u Tokyju. Osim robota koji će služiti turistima, Japanci se uvelike oslanjaju na robote i pri izgradnji infrastrukture za Olimpijadu pa, među inim, u građevinskim radovima sudjeluju i robotski buldožeri kojima upravljaju dronovi. Također, s obzirom da Japan ima veliki udio starijeg stanovništva, tehnološke kompanije razvijaju i robote koji bi se trebali brinuti o starijim ljudima i praviti im društvo, a jedan od takvih je i nedavno predstavljen robot Pepper koji je razgrabljen ubrzo nakon što se pojavio u prodaji.  

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti