Tražili ugljen, a otkrili nešto puno vrjednije

Predmet je pronađen u koritu starog potoka, na oko 12 metara dubine.

Hina | 08.01.2024. / 11:15

Rudnik ugljena, ilustracija (Foto: Getty Images)

  Rudari iz rudnika ugljena u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Dakoti otkrili su dva metra dugu kljovu mamuta staru najmanje 10.000 godina, javili su američki mediji.

Rudari su iskopali kljovu iz starog korita potoka, dubokog oko 12 metara, u rudniku Freedom u blizini Beulaha. Rudnik površine 18.210 hektara proizvodi do 16 milijuna tona lignita godišnje.

Mesna kuglica od vunastog mamuta Uzeli DNK davno izumrle životinje i u laboratoriju napravili - mesnu okruglicu

​Nakon što su uočili kljovu, ekipe su prestale kopati na tom području i pozvale stručnjake, koji su procijenili da je stara između 10.000 i 100.000 godina.

Jeff Person, paleontolog iz Geološkog instituta Sjeverne Dakote, izrazio je iznenađenje da kljova mamuta nije pretrpjela veću štetu, s obzirom na ogromnu opremu korištenu na tom mjestu.

Naknadnim kopanjem, pronađeno je još kostiju, više od 20.

Mamuti su nekada živjeli u dijelovima Afrike, Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Primjerci su pronađeni diljem Sjedinjenih Država i Kanade, rekao je Paul Ullmann, paleontolog za kralježnjake sa Sveučilišta Sjeverne Dakote.

Slika nije dostupna Znanstvenici identificirali najstariji DNK dosad: "Probijamo barijeru onoga što smo mislili da možemo postići"

Mamuti su izumrli prije otprilike 10.000 godina u današnjoj Sjevernoj Dakoti, prema Geološkom institutu. Bili su veći od današnjih slonova i bili su prekriveni gustom vunom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti