Uzeli DNK davno izumrle životinje i u laboratoriju napravili - mesnu okruglicu

Okruglica, koja ima aromu krokodilskog mesa, trenutno nije za konzumaciju.

Hina | 30.03.2023. / 10:05

Mesna kuglica od vunastog mamuta (Foto: Vow)

 Ogromna mesna okruglica napravljena od mesa uzgojenog pomoću DNK izumrlog vunastog mamuta predstavljena je u ovog tjedna u znanstvenom muzeju Nemo u Nizozemskoj.

Mesnu okruglicu napravila je australska tvrtka za uzgoj mesa Vow koja je - obećajući da ovo nije prvotravanjska šala - rekla da želi potaknuti ljude da pričaju o laboratorijski uzgojenom mesu jer je ono održivija alternativa pravom mesu.

Vunasti mamut, ilustracija Na iločkom području pronađen još jedan vrijedan arheološki nalaz

Željeli smo stvoriti nešto što je potpuno drugačije od svega što sada možete dobiti, rekao je osnivač Vowa Tim Noakesmith za Reuters, dodajući da je dodatni razlog za odabir mamuta to što znanstvenici vjeruju da je izumiranje ove životinje uzrokovano klimatskim promjenama.

Mesna okruglica bila je napravljene od ovčjih stanica u koje je umetnut jedinstveni gen mamuta koji se zove mioglobin.

Kad je riječ o mesu, mioglobin je odgovoran za aromu, boju i okus, objasnio je James Ryall, glavni znanstveni direktor Vowa.

Budući da je DNK sekvenca mamuta koju je dobio Vow imala nekoliko praznina, umetnut je DNK afričkog slona da se dopuni.

Slično kao u filmu Jurski park, rekao je Ryall, ističući da je najveća razlika to što nisu stvarali stvarne životinje.

Ekipa koja je pronašla mladunče vunastog mamuta Nevjerojatno otkriće na kanadskom sjeveru: Tražili zlato, a pronašli nešto puno vrjednije

Dok stvaranje laboratorijski uzgojenog mesa obično znači korištenje krvi mrtvog teleta, Vow je upotrijebio alternativu, što znači da nijedna životinja nije ubijena u izradi mamutove mesne okruglice.

Okruglica, koja ima aromu krokodilskog mesa, trenutno nije za konzumaciju.

Njegov protein star je doslovno 4000 godina. Nismo ga vidjeli jako dugo. To znači da ga želimo podvrgnuti rigoroznim testovima, nešto što bismo učinili sa svakim proizvodom koji izbacimo na tržište, rekao je Noakesmith.

Vow se nada da će laboratorijski uzgojeno meso staviti na kartu Europske unije, tržišta na kojem takvo meso kao hrana još nije regulirano.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti