Trendovi se mijenjaju: Sve manja potražnja za tabletima!

Dok je prošle godine porast isporuka tableta iznosio više od pedeset posto, ove će godina rast na ovom tržištu iznositi samo 7,2 posto

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2014. / 12:07

Trendovi se mijenjaju: Sve manja potražnja za tabletima!

Prilikom predstavljanja prvog modela iPada 2010. godine Steve Jobs rekao je kako ulazimo u 'postPC' razdoblje u kojem većina korisnika internetu više neće pristupati s klasičnih računala, već s mobilnih uređaja poput pametnih telefona i tableta. Kao i često puta do tada, Jobs je bio u pravu te je tijekom sljedećih godina zabilježena velika potražnja za tabletima, dok je prodaja osobnih računala bila sve manja. S vremenom su postali sve popularniji i hibridni uređaji koji se mogu koristiti kao tableti i, s dodatkom tipkovnice, kao klasična prijenosna računala poput Microsoftovog Surfacea koji pokušava ponuditi 'najbolje od oba svijeta'.

Ipak, čini se da se trendovi ponovno polako mijenjaju te će se, prema podacima analitičke kompanije IDC koje su prenijeli na Cnetu, povećanje isporuka tableta uvelike smanjiti, dok će pad isporuka osobnih računala biti manji u odnosu na neke ranije prognoze. Tako se za ovu godinu očekuje porast isporuka tableta od samo 7,2 posto, dok je prošle godine taj porast iznosio više od pedeset posto, dok će isporuka osobnih računala pasti za 2,7 posto, što je manji pad u odnosu na prošlogodišnjih 3,7 posto. Jedan od glavnih razloga ovakvog stanja na tržištu tableta jest Appleov iPad za kojim je sve manje zanimanje korisnika – naime, za razliku od pametnih telefona koji se često kupuju svake dvije godine, za većinu ljudi nema potrebe da svake dvije godine kupe novi tablet te isti model koriste tri ili četiri godine. Također, novi modeli tableta ne donose neke revolucionarne novitete (većinom je riječ o boljim procesorima i grafici te ekranima više rezolucije) zbog kojih bi korisnici potrošili 300 ili 500 dolara.

Što se osobnih računala tiče, pozitivan trend mogao bi se nastaviti i sljedeće godine te Loren Loverde iz WorldWide PC Trackera kaže kako postoji mogućnost da će se dio korisnika koji su proteklih godina kupovali nove modele pametnih telefona i tableta, sada odlučiti na nadogradnju osobnih računala, što bi moglo utjecati na povećanje isporuka PC-a. No, Lovrede je dodala kako će mobilni uređaji, a pogotovo hibridi između tableta i prijenosnika i dalje biti najveća prijetnja tržištu osobnih računala tako da će eventualni rast ovog tržišta biti prilično ograničen.  

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti