Trezor koji ima zadatak osigurati opskrbu hrane za čovječanstvo proslavio 15 godina postojanja

Na udaljenom sjevernom norveškom arhipelagu Svalbard u nedjelju je proslavljena 15. obljetnica uspostave svjetskog trezora sjemenja.

Hina | 27.02.2023. / 22:33

Svjetski trezor sjemenja (Foto: Afp)

Trezor je otvoren 26. veljače 2008. godine i često se naziva "Noinom arkom biljne raznolikosti".

Trezor sadrži gotovo 1,2 milijuna uzoraka sjemenja iz cijelog svijeta, uključujući pšenicu, grah, rižu, ječam, voće, povrće, bilje i druge biljke.

Njegov je središnji zadatak osigurati raznolikost usjeva na Zemlji i opskrbu hranom za čovječanstvo.

Postrojenje također daje genetskim bankama mogućnost pristupa uzorcima u slučaju katastrofe.

Sjemenje iz cijelog svijeta pohranjuje se na konstantnih minus 18 Celzijevih stupnjeva u pogonu u blizini grada Longyearbyena, koji se nalazi unutar Arktičkog kruga.

Sjemenje se stavlja u vakuumirane aluminijske vrećice, a one se čuvaju u kutijama u tri rashladne komore koje su zaštićene od vanjskog svijeta.

Svalbard Rekordne temperature izmjerene na samom sjeveru Norveške zabrinjavaju znanstvenike

Slika nije dostupna Ovo je sef u kojemu se čuva budućnost naše planete

Mještani su prisustvovali ceremoniji u muzeju Svalbard u Longyearbyenu, gdje je gradonačelnik Arild Olsen govorio o tome koliko su stanovnici ponosni što su domaćini vitalnom objektu.

Građani Longyearbyena i njihovi čelnici pomogli su da operacija bude uspješna, rekla je norveška državna tajnica poljoprivrede i prehrane Wenche Westberg.

Tinejdžeri iz mjesta koji imaju 15 godina, koliko ima i trezor sjemenja, sudjelovat će u skladištenju novih uzoraka sjemenja u trezor u utorak.

Za nas je Svalbard polica životnog osiguranja koju možda nikada nećemo koristiti, kaže Stefan Schmitz, izvršni direktor zaklade Global Crop Diversity sa sjedištem u Bonnu.

To je životno osiguranje za prehranu svijeta u 21. stoljeću.

U danima oko obljetnice očekuje se dolazak desetaka kutija s gotovo 20.000 novih uzoraka sjemenja iz 20 genetskih banaka diljem svijeta. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti