Tri Zagrepčana i jednu Filipinku život je spojio radi napitka kojeg su otkrili u dalekoj Australiji

Povoljni podaci koje su ondje prikupili o tržištu na koje bi plasirali zanimljivi napitak, prevagnuli su prilikom odluke da zajedno uđu u posao. Kad su se složili, ambiciozan projekt poput proizvodnje napitka, postao je stvarnost.

Zimo Zimo | 15.11.2021. / 07:27

Galerija

 Ekipa Kombucha priča je o prijateljstvu, iz kojeg se rodila zajednička ideja za uspjehom, ideja o proizvodu koji će prijateljsku ekipu vezati i poslovnim partnerstvom.

Naš cilj je hrvatskom tržištu predstaviti novo piće koje je osvježavajuće i zdravo. Riječ je o fermentiranom čaju po imenu Kombucha, kaže Mario Likar.

Druženje njega, Roka Romića i Zdravka Džebe počinje još u djetinjstvu, u osnovnoj školi.

Uvijek smo imali velike tulume gdje bi zvali puno ljudi i pokušavali smo dobiti što više cura na tulum, ali uvijek je bilo više dečki, ispričao je Romić. Mladenačke zabave nakon završenog fakulteta zamijenio je rastanak.

Ja sam ta generacija koja je završila fakultet u krizi, kada u Hrvatskoj nisu bili najbolji uvjeti za mlade ljude i netom nakon fakulteta počeo sam razmišljati da idem izvan zemlje, ispričao je Likar. Spletom okolnosti otišao je na Novi Zeland gdje je radio razne poslove. Ubrzo ondje upoznaje i zaljubljuje se u Almiru Tumpap Espinu koja je na Novi Zeland doselila s Filipina.

U to vrijeme radila sam kao medicinska sestra na Novom Zelandu, rekla je Almira. Ona mu je ponudila napitak od kombuche koji u Hrvatskoj nije bio poznat. Iako isprva nije želio probati, nakon preseljenja s Almirom u Australiju, shvatio je da je piće od kombuche na svakom koraku. Svakodnevno sam ga kupovao na putu za posao i svidjelo mi se, rekao je Likar.

Jednom kad ga je probao, napitak ga je toliko osvojio da se rodila ideja o proizvodnji vlastitog. Budući da je Almira bila upoznata s kombuchom i njezinim okusima, predložili su Roku i Zdravku da zajedno rade na plasiranju svog proizvoda.

On ima ideje, a ja ih pretvaram u stvarnost, kaže Almira. Imati dobru ideju nije dovoljno ako nemamo podršku da je ostvarimo, tako je Mario u posao poželio uključiti Roka i Zdravka. Nakon što im je Zdravko došao u posjet u Australiju, napitak je morao probati i on. Tamo me Mario tjerao da u svakom dućanu probam pića od kombuche, kaže Džeba.

Likar je shvatio da s tako velike udaljenosti neće povezati svoju ekipu pa se s Almirom preselio u Hrvatsku. Po povratku u domovinu, snovi o poduzetništvu su polako postajali stvarnost te su Mario i Almira otišli na europsku konferenciju o kombuchi koja se odvijala u Berlinu. Povoljni podaci koje su ondje prikupili o tržištu na koje bi plasirali zanimljivi napitak, prevagnuli su prilikom odluke da zajedno uđu u posao. Kad su se složili, ambiciozan projekt poput proizvodnje napitka, postao je stvarnost.

Tako nastaje Ekipa Kombucha – prvi hrvatski fermentirani napitak na bazi zelenog i crnog čaja uz dodatak kombucha kultura. To je veganski napitak koji dolazi u četiri okusa, ne sadrži konzervanse i sladila te je savršeno osvježenje za sve uzraste. Djeluje poput probiotika koji su vrlo korisni za održavanje uravnotežene probave i crijevne flore. Ovaj veganski napitak često nazivan eliksirom života ne sadrži ni konzervanse ni sladila te je savršeno osvježenje za sve uzraste.

U ovaj poslovni pothvat uložili smo sav naš novac, doslovno sve što smo imali. Vjerujemo u ovaj posao. Znamo da je veliki rizik, ali sada moramo izgurati do kraja, kazao je Likar. Netko bi pomislio da miješanje posla i prijateljstva nije dobra stvar, ali za nas se pokazalo kao odlična kombinacija, dodao je Džeba.

Njihov entuzijazam prepoznao je i SPAR Hrvatska. Tek tada počinje pravi test za ekipu. Audit su, kažu dočekali, možda i previše opušteni. Uslijedili su brojni savjeti i upute kako poboljšati proizvodni proces i proizvod kako bi se mogao plasirati u veliki trgovački lanac. Dobili su dugačak popis onoga što moraju napraviti, što je isprva izazvalo paniku, ali kada su odlučili tko će odraditi koji dio posla, sve je krenulo.

Na informativnom sastanku u sjedištu SPAR Hrvatska, Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska rekao im je: Doći će do puno većih izazova. Kao tim ostavljate jako simpatičan dojam, ali govorimo o vrlo ozbiljnom projektu. Nitko od vas nije educiran za proizvodnju pića i toga smo postali svjesni kad su naši kolege iz SPAR-a obišli vašu pogonsku proizvodnju. Poduzetništvo, pogotovo proizvodnja pića je riskantan posao i tu se morate nadmetati s velikim igračima na tržištu. Tu nema puno prostora za pogreške, to nije šala. Uložili ste puno truda i vremena i novca za izmjene.

Kad je došao dan da čuju narudžbu, direktorica nabave prehrane i NF1 SPAR Hrvatska, Žana Lovrić im je priopćila kako će SPAR od njih naručiti 5.000 komada kombucha napitka od svakog okusa, odnosno ukupno 20.000 komada.

Trnovit je put iza nas, ali svaka se sekunda isplatila, kazao je Likar. Velik dio ove poduzetničke priče sačinjen je od prijateljstva, poštovanja i ljubavi. Bez toga ekipa ne bi mogla opstati. Drže se skupa u najboljim i najtežim danima i to je ono što ih čini posebnima. Iz njihove priče možemo naučiti koliko je važno dati podršku kad je najteže, biti oslonac kada nas netko treba i biti afirmativan prema idejama bližnjih.

Osim napitaka ''EKIPA Kombucha'', na posebnim ''plavim policama'' nalazi se i sedam drugih proizvoda kandidata druge sezone ''Startaj Hrvatska'', koji su od sada na raspolaganju kupcima u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti