Global Positioning System (GPS) ove godine obilježava trideset godina otkako je postao besplatno dostupan za civilno korištenje, dok se za iduću godinu planira nova generacija satelita koja donosi mnoge novitete...

Američko ratno zrakoplovstvo, koje je zapravo zaslužno za rođenje GPS sustava u 2014. će lansirati satelit pod nazivom Block IIIA, kojim će osigurati ulazak u novu eru navigacije pomoću novog protokola nazvanog GPS IIF. GPS je apsolutno promijenio život na planeti, snalaženje u nepoznatom okruženju, poglavito kada se radi o putovanjima, jer je ta tehnologija od trenutka kada je postala dostupna „običnim smrtnicima“ donijela nevjerojatne mogućnosti.

Danas se GPS koristi kao integrirani sustav u automobilima, samostalno putem brojnih brandova posvećenih isključivo navigaciji, na pametnim telefonima, tabletima... S novim satelitom povećava se snaga i preciznost, stoga će umjesto dosadašnjih tri metra točnosti kod navigacije, s Block IIIA satelitom odstupanje biti manje od metra. Veća točnost nudi veću sigurnost, pa je već počeo razvoj automobila koji će koristiti samo GPS i voziti bez vozača.

Jačina signala pak donosi mogućnost implementacije usluge navigacije u zatvorenim prostorima, što je do sada bio popriličan problem. Jer, u sadašnjim uvjetima, da bi signal GSP-a bio dostupan prijemnik je morao „vidjeti“ otvoreno nebo, čak su i stabla ometala kvalitetnu navigaciju. S novom generacijom ovakvi će problemi postati prošlost, pa će korisnici GPS-a moći koristiti tehnologiju i u zatvorenim prostorima...

Novitet je i integracija augmented reality, odnosno proširene stvarnosti, koja će postati esencijalni dio GPS navigacije. Konkretno, kod posjete nekom gradu, kod prolaska ili zaustavljanja kraj važnog povijesnog ili arhitektonskog lokaliteta moći će se dobiti sve relevantne informacije, fotografije, ocjene korisnika koji su tu destinaciju posjetili... Definitivno, 2014 godina donosi ulazak u novu eru GPS tehnologije.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju