Trump je ranije ljubiteljima električnih vozila poručio da trunu u paklu: Zbog Muska je promijenio mišljenje

Nakon što je Elon Musk izrazio podršku za Donalda Trumpa, republikanski kandidat za predsjednika pokazao je palac gore za električne automobile.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.08.2024. / 14:35

Musk i Trump (Foto: Afp)

Donald Trump ranije je upozorio kako bi Bidenov fokus na elektrifikaciju mogao izazvati krvoproliće za američku automobilsku industriju, govorio je kako je ludost podržavati industriju električnih vozila, imao je i ne baš lijepu poruku ljubiteljima ovakvog tipa vozila. Poručio im je da - trunu u paklu.

Svoje je mišljenje, ipak, promijenio, za što krivnju snosi tko drugi nego Elon Musk. “Ja sam za električne automobile, moram biti zašto mi je Elon dao snažnu podršku”, komentirao je pred svojim obožavateljima na skupu u Atlanti. Pri tome je naglasio: “Nemam izbora”.

Mark Cuban Trump i Biden nisu bitni: Poznati poduzetnik iznio zanimljivu teoriju o tome što bi moglo odlučiti izbore

Njegova promjena mišljenja i naglo prihvaćanje elektrifikacije ne znači da je okrenuo leđa vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem. Trump sada kaže kako bi ljudima trebale biti dostupne sve vrste automobila, dok će električna vozila biti prikladna za mali dio populacije.

Govoreći o elektrifikaciji, Trump je rekao kako će za izgradnju mreže punionica električnih vozila biti potrebno uložiti čak 9 bilijuna dolara, što je cifra koju nikada nisu spomenuli niti iz Bijele kuće, niti je riječ o nekim brojkama stručnjaka ili industrijskim izvorima. Ono o čemu se govorilo, naglašavaju na The Guardianu, jest da je u SAD-u potrebno oko 28 milijuna punjača za električna vozila, a za čije bi postavljanje bilo potrebno uložiti nekoliko milijardi dolara. Bidenova administracija najavila je gradnju puno manjeg broja - oko pola milijuna.

Iako su Trumpove riječi u potpunoj suprotnosti u odnosu na ranije spomenute komentare - među inim govorio je kako električna vozila imaju mal doseg i preveliku cijenu te se proizvode u Kini, on je svoju retoriku ipak ublažio prije nego mu je Musk izrazio podršku. Ranije ove godine tako je rekao da bi ljudi trebali imati mogućnost kupiti benzince, hibride i električne automobile, no naglasio je kako su ideju o potpunom prelasku na struju smislili glupi, glupi ljudi.

Bitcoin Bitcoin poletio na najvišu razinu u posljednja dva tjedna nakon atentata na Trumpa

Inače, prošlog mjeseca u javnosti se pojavila informacija kako Musk namjerava donirati 45 milijuna dolara organizaciji koja podržava Trumpovu kandidaturu za predsjednika SAD-a, no izvršni direktor Tesle te je informacije opovrgnuo.

Što se situacije na tržištu električnih vozila tiče, u SAD-u je prošle godine prodano više od milijun automobila s e-motorima te analitičari vjeruju kako će ove godine ta brojka biti još bolja. Ipak, u posljednje vrijeme primjetan je rast pesimizma oko elektrifikacije. Sve više kompanija mijenja ranije planove i ne žele sve karte baciti na struju te se čini kako će tranzicija na potpuno električna vozila trajati puno duže nego se ranije mislilo.

Izvor: The Guardian 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti