Trump u naletu: Krivi su mu i Google i Facebook, ali i omiljeni Twitter

Problem s ovakvim optužbama je što Trump prijeti i uvođenjem zakonskih rješenja koja bi "ispravila" takvo ponašanje društvenih mreža.

Martina Čizmić | 30.08.2018. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Donald Trump poznat je po svojoj aktivnosti na Twitteru. No, u posljednje vrijeme krenuo je u kampanju protiv medija, ali i društvenih mreža.

Prvi se na udaru našao Google kojeg je Trump prozvao da mijenja algoritme kako bi prikazivao samo negativne medijske izvještaje o njemu. Iako je optužbe iznio bez ikakvih dokaza, Trump je uvjeren da Google skriva izvještaje koji pokazuju podršku konzervativnih glasača.

Google i drugi potiskuju glasove konzervativaca i skrivaju informacije i vijesti koje su dobre. Kontroliraju što možemo i ne možemo vidjeti. To je veoma ozbiljna situacija kojom ćemo se pozabaviti, napisao je u jednom od svojih tvitova Trump.

Iako su u Googleu u nekoliko navrata isticali da njihovi algoritmi nisu podešeni protiv Trumpa i njihovih pristaša, za američkog predsjednika to nije dovoljno.

Sličan je napad lansirao i prema svojoj omiljenoj platformi, Twitteru, kojeg je optužio da namjerno ne prikazuje istaknute konzervativce i njihove tvitove drugima na platformi.

Na tapeti se našao i Facebook koji je Trump također prozvao za pristranost i izjavio kako takvo ponašanje društvenih mreža "možda nije zakonito".

Problem s ovakvim optužbama je što Trump prijeti i uvođenjem zakonskih rješenja koja bi "ispravila" takvo ponašanje društvenih mreža.

Analitičari ističu kako su takve prijetnje veoma opasne jer zadiru u Prvi amandman koji osigurava slobodu govora i izražavanja. Osim toga, mediji upozoravaju kako su Trumpovi "izrazi netrpeljivosti" prema društvenim mrežama i medijskim kućama svojevrstan pritisak protiv kojeg će se boriti i dalje.

Posebno zabrinjava što je ove napade lansirao uoči svjedočenja predstavnika Facebooka i Twittera pred Kongresom, koje je predviđeno sljedeći tjedan.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti