Trumpov savjetnik za trgovinu: Američka politika prema Huaweiju i 5G mreži se ne mijenja

SAD trenutačno nema pravu konkurenciju opremi koju nude kineske telekomunikacijske tvrtke.

Martina Čizmić | 03.07.2019. / 07:02

Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP)
Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Američka politika blokiranja sudjelovanja Huaweija u izgradnji 5G infrastrukture se ne mijenja, rekao je Peter Navarro, Trumpov glavni trgovinski savjetnik.

Navarro je rekao novinaru CNBC-ja da je Trump dogovorio s kineskim vođom Xi Jinpingom, na summitu G20, da će dozvoliti izvoz "male količine čipova" Huaweiju, nakon što je Kina zatražila od SAD-a smanjenje sankcija.

Savjetnik Bijele kuće inzistirao je da to neće utjecati na nacionalnu sigurnost. Rekao je da će Bijela kuća nastaviti pritiskati američke saveznike da blokiraju Huaweijevu 5G tehnologiju.

Predsjednik Trump vrlo je predan američkom preuzimanja primata u 5G-u, rekao je Navarro i dodao da Washington želi raditi s europskim saveznicima i tehnološkim tvrtkama kako bi se suprotstavio Kini.

SAD trenutačno nema pravu konkurenciju opremi koju nude kineske telekomunikacijske tvrtke.

Cijeli je kineski plan... dominirati ne samo u 5G već i u umjetnoj inteligenciji, blockchain tehnologiji, a to ne možemo dopustiti, rekao je Navarro.

Očekuje se, nakon summita G20, da će Bijela kuća proširiti izuzeće dodijeljeno proizvođačima čipova i drugim tvrtkama, zbog kojeg smiju izvoziti svoje proizvode u Kinu. Peking je zauzvrat obećao povećati uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda.

Američke carine na otprilike 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz ostaju na snazi, kao i kineske protumjere.

Trump je pristao odložiti uvođenje novih carina na otprilike 325 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti