Trunk.ly servis za vaše zabilješke

Trunk.ly je servis koji zabilježava i indeksira povijest svih vaših poveznica koje ste lajkali na Facebooku ili tvitali na Twitteru i što je najvažnije omogućuje vam njihovo pretraživanje.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 01.03.2011. / 15:11

Trunk.ly servis za vaše zabilješke

Jeste li ikada imali problema sa hrpom zabilješka (bookmarks) u vašem web pregledniku? Treba vam baš ona poveznica koju ste nekad stavili na Facebook ili Twitter.

E pa ovdje u priču upada jedan malen i jednostavan servis koji će vam olakšati život i omogućiti spremanje vaših zabilješki.

Trunk.ly je servis koji zabilježava i indeksira povijest svih vaših poveznica koje ste lajkali na Facebooku ili tvitali na Twitteru i što je najvažnije omogućuje vam njihovo pretraživanje.

Trunk.ly je u principu osobna tražilica vaših poveznica. Osim Twittera i Facebooka, Trunk.ly podržava izvoz vaših zabilješki iz Delicoius i Pinboard servisa te podržava automatski uvoz poveznica iz bilo kojeg RSS feeda.

Zato je posebno zanimljiv kao alternativa Delicious servisu koji već jedno vrijeme najavljuje svoje gašenje. Sigurno se pitate kako se koristiti ovim servisom? Pa idemo redom i pregledajmo ukratko njegove opcije. Prvo što moramo učiniti je otići na Trunk.ly web stranicu i registrirati se klikom na gumb 'Register now'.

Ovdje jednostavno unesemo svoje korisničko ime, e-mail adresu i lozinku. Nakon što smo unijeli potrebne podatke kliknemo na gumb 'Create account' kao što vidimo na slici dolje.

Što dalje? Trunk.ly nam predlaže slijedeća tri koraka, a to su:

  1. Postavite veze između računa vaših društvenih mreža
  2. Postavite svoj profil
  3. Slijedite svoje prijatelje

Pa idemo redom, povežimo se i sinkronizirajmo svoje poveznice sa računima na Facebooku i Twitteru tako da kliknemo na poveznicu ispod prvog koraka kao što vidimo na slici dolje.

Nakon što smo kliknuli na poveznicu ispod prvog koraka, otvorit će nam se nova stranica gdje ćemo kliknuti na poveznicu prema našem Facebook i Twitter računu.

Sve što nakon toga moramo uraditi je dopustiti (eng. allow) Trunk.ly aplikaciji pristup našim računima kako bi ona mogla indeksirati i zabilježiti sve naše poveznice i tako nam omogućiti njihovo pretraživanje.

Pogledajmo sad drugi korak, tj. pogledajmo postavke našeg Trunk.ly računa. Obratimo pažnju na opciju 'Private' koja se nalazi na kraju postavki što vidimo na slici dolje. Naime, po zadanim postavkama Trunk.ly javno objavljuje sve vaše poveznice.

Ako ne želite da netko drugi osim vaših prijatelja vidi vaše poveznice, onda obavezno uključite ovu opciju. Dalje jednostavno popunite podatke koje želite, npr. ime, kratka biografija ili unesite adresu vaše web stranice te potvrdite sve klikom na gumb 'Update information'.

Nakon ovog dolazi nam treći korak u kojem će Trunk.ly pronaći prijatelje koji koriste ovaj servis i omogućiti da ih slijedimo i pratimo koje poveznice oni objavljuju.

Jednostavno kliknemo na poveznicu ispod trećeg koraka i tada ćemo vidjeti naše prijatelje koji već koriste Trunk.ly. Jednostavno samo odaberemo prijatelje i kraj njihovog avatara kliknemo na gumb 'Follow'.

I to je to, uspješno smo postavili svoj Trunk.ly račun. Sada možemo pregledno pratiti sve svoje zabilješke i poveznice koje smo objavili na računima društvenih mreža.

Ovo je vrlo zanimljiv servis, pošto sve više stranica koristi gumbe za dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama. Zimo ekipa Vam svakako preporučuje Trunk.ly, a Vi ga isprobajte i javite nam vaše dojmove.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti