Tržište NFT-a i dalje u velikom padu: Više se ne plaća stotine tisuća dolara za virtualne kuće i brodove

U prvom kvartalu ove godine kriptotržište vrijedilo je 12,5 milijardi dolara, dok je sada palo na 3,4 milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2022. / 11:31

NFT, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vrhunac NFT ludila bio je u prvom kvartalu ove godine, pogotovo u siječnju. Tijekom ta tri mjeseca, a pogotovo prije početka rusko-ukrajinskog rata, na ovom su se tržištu okretale milijarde - ukupno čak 12,5 milijardi dolara u prvom kvartalu.

Bill Gates Bill Gates oštro kritizirao kripto i NFT: Smatra da su bazirani na “teoriji veće budale”

Nakon toga uslijedio je pad - u drugom kvartalu vrijednost ovog tržišta pala je na 8,4 milijarde dolara da bi se veliki pad nastavio i u trećem ovogodišnjem kvartalu kada je vrijednost tržišta iznosila 3,4 milijarde dolara, prenijeli su na Reutersu.

Tržište tzv. nezamjenjivih tokena eksplodiralo je prošle godine te su, slično kao i kada je krenula ludnica oko kriptovaluta, mnogi počeli ulagati novac u brojne projekte u želji za brzom zaradom. Tako su investitori u NFT plaćali stotine tisuća dolara ili milijune na stvari koje je jako teško racionalno objasniti. Npr. za virtualne kuće i brodove u kojima mogu “uživati” samo na ekranima plaćali su više novaca nego za prave pokretnine i nekretnine.

Slično je i s brojnim drugim digitalnim sadržajem - iako se takve slike, animacije i videa mogu besplatno preuzeti s interneta, neki su ulagali milijune dolara samo kako bi imali potvrdu da su upravo oni njihovi vlasnici. Za većinu ljudi jedina poanta je bila kupiti nešto po određenoj cijeni i prodati po većoj - Bill Gates nedavno je takvo poslovanje nazvao “teorijom veće budale”, odnosno oni koji kupuju takav digitalni sadržaj ili kriptovalute nadaju se kako će naći “veću budalu od sebe” koja će to kupiti po višoj cijeni.

Slika nije dostupna Umjetnici zgroženi: Nagradu na natječaju digitalne umjetnosti dobio je rad koji je napravila umjetna inteligencija

Slična situacija kakva vlada na tržištu NFT-a već mjesecima traje i na tržištu kriptovaluta. Najpoznatija takva virtualna valuta bitcoin prije desetak mjeseci tako je vrijedila skoro 70 tisuća dolara, dok je njena vrijednost danas manja od 20 tisuća.

Prodaja na najvećoj trgovini za NFT OpenSea pala je peti mjesec zaredom, no usprkos tome CEO kompanije Devin Finzer rekao je za Reuters kako financijski dobro stoje te je optimističan oko dugoročnog potencijala NFT-a. Ipak, s obzirom na to da je trenutačna situacija nepredvidljiva, rekao je kako treba biti konzervativan oko prognoza koliko će dugo “kripto zima” trajati.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti