Bilo je dobro dok je trajalo: Je li NFT groznica na svome kraju?

U odnosu na rujan prošle godine, tržište nezamjenjivih tokena je palo za čak 92 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2022. / 15:19

NFT (Foto: Getty Images)

Mnogima cijela situacija oko NFT-a, odnosno nezamjenjivih tokena nikada nije postala jasna. Zašto bi netko plaćao stotine tisuća dolara za karikaturu majmuna kad je može besplatno preuzeti s interneta, odnosno zašto plaćati veliki novac za virtualne kuće, brodove, tenisice i slično s kojima, realno, ništa konkretno ne možete napraviti?

Slika nije dostupna Platio 2,9 milijuna dolara za prvi tvit, a sad ga prodaje: Pogledajte koliko mu nude za taj "dio povijesti"

Kakvo god bilo vaše razmišljanje o NFT-ima, činjenica je da je na ovom tržištu prošle godine potrošeno čak 27 milijardi dolara. Pri tome su neki okrenuli dobar novac, dok su mnogi završili u minusu. Kako je popularnost NFT-a rasla, tako su se povećavale i investicije i broj projekata te se kao NFT prodavalo sve i svašta. Od prvog SMS-a i prvog tvita pa do isječaka videozapisa uništavanja Lamborghinija.

No nakon velikog rasta i investicija ove je godine uslijedio, kako su to neki novinari nazvali - kolaps. Naime, u odnosu na rujan prošle godine, tržište je palo za čak 92 posto, dok je dnevna prodaja pala s oko 225 tisuća NFT-a prije samo sedam mjeseci na dnevni prosjek manji od 20 tisuća ovog tjedna. Također, zabilježen je i veliki pad aktivnih novčanika koji se koriste za pohranu NFT-a i to za skoro 90 posto.

Ovi podaci najbolje pokazuju kakva je trenutna situacija na tržištu te da su ljudi postali oprezniji sa svojim investicijama. Kao i u slučaju kriptovaluta, jedna prava kupovina u pravo vrijeme može vas obogatiti, no na isti način lako možete izgubiti svu svoju investiciju jer na ovom tržištu, čini se, nema pravih pravila koja se mogu slijediti. To najbolje možemo vidjeti na kupovini prvog tvita koji je Jack Dorsey kao NFT prodao za 2,9 milijuna dolara.

NFT tenisice Sulude cijene virtualnih tenisica: Najskuplji model plaćen je 130 tisuća dolara

Osoba koja je kupila taj tvit htjela je na njemu dobro zaraditi, no u aukciji koji je napravila, najveća ponuda iznosila je samo - 280 dolara. Kako je aukciju produžio dobio je i druge ponude, no one su iznosile po nekoliko tisuća dolara, što je i dalje mnogostruko manje u odnosu na ulog te svakako veliko upozorenje za sve koji namjeravaju investirati veće sume u NFT.

Izvor: Yahoo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti