Tržište vrijedno više od 800 milijardi dolara: Foxconn želi postati "Android za električne automobile"

Foxconn je najavio platformu koja bi kompanijama trebala omogućiti razvoj električnih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2020. / 07:49

Foxconn (Foto: AFP)

Nakon što je Apple predstavio prvi model svog pametnog telefona 2007. godine, često smo čitali o tzv. ubojicama iPhonea na kojima su radili RIM (kako se tada zvao proizvođač BlackBerryja), Nokia (koja je dominirala tržištem), Samsung i druge tehnološke kompanije. Puno se tada pričalo i "G Phoneu" kako su mediji zvali telefon koji je navodno pripremao Google. No oni su tada imali drukčije planove te su umjesto telefona (koji su predstavili godinama kasnije) predstavili softver, odnosno operativni sustav Android koji je danas dominantna mobilna platforma koja pokreće milijarde uređaja.

Slika nije dostupna Sljedeće godine počinje prodaja "najjeftinijeg gradskog električnog vozila na europskom tržištu"

Sličnu stvar, samo na tržištu električnih vozila, sada namjerava napraviti Foxconn. Kompanija koja je ranije bila poznata po lošim radnim uvjetima zbog kojih su neki zaposlenici počinili i samoubojstva, najveći je proizvođač komponenti za velike kompanije poput Applea, Microsofta, Sonyja, HP-a i drugih. Jedan od direktora Foxconna, William Wei, najavio je kako tvrtka u budućnosti želi postati "Android električnih vozila" te razvijaju platformu koja će drugim kompanijama omogućiti proizvodnju električnih automobila.

Foxconn (Foto: AFP)

Razlozi zbog kojih Foxconn ulazi na ovo tržište, naglašavaju na CNBC-u, prilično su jasni - neka predviđanja govore kako je riječ o tržištu koje će do 2027. godine biti teško više od 800 milijardi dolara.

Putem Foxconnove platforme proizvođači automobila moći će odabrati dizajn vozila - od klasičnih limuzina do SUV-a, a kako je riječ o modularnoj platformi, vozila će se naknadno moći nadograđivati, odnosno mijenjati neke komponente. Također, tvrtka će razvijati i softver, kao i autonomne funkcije vozila koje bi u budućnosti najvjerojatnije trebale biti dio standardne opreme u većini automobila.

Slika nije dostupna Možda im je cijena veća, no električni automobili imaju veliku prednost u odnosu na benzince i dizelaše. I to ne samo onu ekološku

Čini se kako Foxconn pokušava napraviti gotovo sve dijelove koji su potrebni za cijeli automobil, komentirali su na CNBC-u, a taj razvoj uključuje i solid-state baterije koje će biti učinkovitije i omogućit će veći doseg automobila s električnim motorima, a prve modele takvih baterija od Foxconna očekujemo u 2024. godini.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti