TSMC odbacio prijedlog za slučaj da dođe do velikog rata s Kinom: To je nemoguće!

Opasnost se ne smije ignorirat, no možemo se nadati da će sve ostati samo na riječima te da nitko neće povući okidač…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2024. / 08:00

Kineski vojnik (Foto: Afp)

Dok je Kina sve agresivnija prema Tajvanu, kojeg smatra dijelom svog teritorija, a dio analitičara i vojnih stručnjaka spominje potencijalnu kinesku invaziju i veliki rat koji bi mogao imati nesagledive globalne posljedice, postavlja se pitanje što bi se u takvom slučaju dogodilo s globalnom opskrbom čipova iz Tajvana. Živimo u vrijeme u kojem je, zbog razvoja i treniranja umjetne inteligencije, potreba za računalnim hardverom u velikom porastu, no svima je jasno da, ako verbalne prijetnje postanu oružane, da bi opskrba čipovima značajno pala.

TSMC SAD tajvanskom proizvođaču čipova daje 6,6 milijardi dolara za gradnju tvornice u Arizoni

Zbog takvih prijetnji i realne mogućnosti sukoba, iz jednog od najvećih proizvođača čipova na svijetu, tajvanskog TSMC-a, objavili su kako su s nekim partnerima razgovarali o mogućnosti prebacivanja tvornica čipova na druge teritorije. Iz ove tvrtke nisu objavili imena kompanija s čijim su predstavnicima razgovarali, a među njihove najveće klijente svakako spadaju tehnološki divovi poput Nvidije i Applea. No zaključak takvih razgovora je jasan - TSMC-u je nemoguće premjestiti svoje tvornice i proizvodnju na neka sigurnija mjesta.

A zašto bi tako nešto bilo nemoguće, govori podatak da je između 80 i 90 posto proizvodnih kapaciteta tvrtke upravo na Tajvanu pa je jasno da će svoju proizvodnju tu i zadržati, iako su svjesni potencijalne opasnosti. Predsjednik TSMC-a C.C. Wei rekao je kako zaista razmišljaju o mogućoj nestabilnosti na području tajvanskog tjesnaca koji je od krucijalne važnosti za globalnu opskrbu čipova, no naglasio je kako zasigurno ne žele da dođe do rata.

Dok se trenutačni kapaciteti ne mogu premjestiti, možda bi odgovor bio u gradnji novih tvornica u inozemstvu. O potrebama za velikom količinom takvih tvornica Wei je nedavno razgovarao sa Samom Altmanom, koji je tajvanskoj kompaniji predložio gradnju čak oko 36 novih tvornica čipova, kako bi ponuda mogla pratiti rastuću potražnju. Nije poznato jesu li tada govorili o gradnji tih tvornica izvan Tajvana, a i pitanje je što će biti s tim potencijalnim partnerstvom jer su iz TSMC-a jasno dali do znanja da je predloženi broj tvornica prevelik.

Proizvođač čipova TSMC Posljedice potresa na Tajvanu mogle bi se osjetiti u cijelom svijetu

Ipak, kako naglašavaju na Reutersu, usprkos svim spomenutim izazovima i tenzijama te mogućnosti rata i njegova utjecaja na tržište čipova, čini se da na Tajvanu i među tehnološkim kompanijama neke panike - nema. Na nedavno održanom sajmu tehnologije Computex koji se redovito održava u toj državi, među posjetiteljima i predstavnicima kompanija nije bilo govora oko te teme, osim novinara koji su tražili komentare na štandovima izlagača i među direktorima.

Trenutačnu situaciju najbolje je opisao Frank Huang iz Powerchip Semiconductor Manufacturinga: Nitko oko toga još nije zabrinut, dodavši kako je, iako uvijek postoje vojne aktivnosti, svima jasno kako je Tajvan od velike važnosti za umjetnu inteligenciju, čega su svjesni i u Kini.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti