Posljedice potresa na Tajvanu mogle bi se osjetiti u cijelom svijetu

Iako još uvijek nije poznato jesu li same tvornice oštećene, jasno je da će i kratko zaustavljanje proizvodnje imati dalekosežne posljedice.

Martina Čizmić | 03.04.2024. / 15:57

Proizvođač čipova TSMC (Foto: Afp)

 Ako ste planirali kupiti neki elektronički uređaj, učinite to odmah, jer bi njihove cijene uskoro mogle biti puno više. Naime, potres magnitude 7,4 koji je pogodio Tajvan, neminovno će utjecati na cijeli svijet. Odnosno, na onaj njegov dio koji se oslanja na čipove iz Tajvana.

Kako javljaju lokalni mediji, nakon potresa najpoznatija tajvanska tvornica čipova Taiwan Semicondustor Manufacturing (TSMC) i njegov konkurent United Microelectronics Corp (UMC), bili su prisiljeni evakuirati svoje tvornice, čime su i obustavili proizvodnju. To je odmah izazvalo zabrinutost kod njihovih najvećih kupaca - Applea, Nvidije i drugih.

Iako još uvijek nije poznato jesu li same tvornice oštećene, jasno je da će i kratko zaustavljanje proizvodnje imati dalekosežne posljedice.

iz TSMC-a su samo kratko poručili da su svi njihovi radnici sigurni, a oni koji su bili evakuirani polako se vraćaju u tvornice. Iako prve inspekcije tvornica nisu otkrile nikakva oštećenja, iz TSMC-a ističu kako su odlučili zaustaviti proizvodnju (barem na jedan dan) dok se ne provjere sva pogođena postrojenja.

Naime, upravo TSMC, ali i ASE Technology Holding, dominiraju globalnim tržištem poluvodiča. Procjenjuje se da između 80 i 90 posto svih silicijskih čipova koji se ugrađuju u pametne telefone i superračunala s umjetnom inteligencijom dolaze upravo iz ovih tvornica na Tajvanu.

Dodatni je problem i što su neke tvrtke prebacile većinu svoje proizvodnje iz Kine u druge azijske države, među kojima je i - Tajvan.

Problem ovisnosti o azijskim čipovima, najbolje se pokazao tijekom pandemije COVID-19, kad su bili poremećeni dobavni pravci, ali i kad su brojne tvornice bile zatvorene kako bi se ograničilo širenje virusa. 

Iako zemlje diljem svijeta ulažu sve veći novac u stvaranje vlastitih izvora čipova i poluvodiča, bit će potrebne godinee da se stvore alternativni proizvodni smjerovi i proizvedu količine koje bi mogle zadovoljiti potražnju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti