Tvrdi da je 1992. patentirao uređaj poput iPhonea i sad tuži Apple za 10 milijardi dolara

Amerikanac na temelju crteža iz 1992. tuži Apple za deset milijardi dolara i tvrdi da je upravo njegova ideja osnova iPoda, iPada i iPhonea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.07.2016. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako sve zasluge za iPod, iPhone i iPad ima Steve Jobs, jedan Amerikanac vjeruje kako najveće zasluge za ove uređaje na temelju kojih je Apple postao najvrjednija kompanija na svijetu pripadaju njemu. Thomas Ross tvrdi kako je još 1992. godine imao ideju za 'elektronički uređaj za čitanje' koji predstavlja 'osnovu iPhonea, iPoda i iPada', a kao argument priložio je nacrte tog uređaja kojeg je htio patentirati, ali s obzirom kako nije platio novac potreban za registraciju patenata, njegov je patent odbijen nekoliko godina nakon toga. Kao potvrdu svoje tvrdnje kako ga je Apple besramno pokrao, podsjetio je i na riječi Stevea Jobsa iz 1996. koji je rekao da se 'ne srame krasti dobre ideje'.

Koliko njegov uređaj kojeg je trebao pokretati MS-DOS i trebao je imati utor za diskete i tipkovnicu liči na iPhone procijenite sami, a Ross će svoje tvrdnje pokušati dokazati na sudu te je tužio Apple i od njih traži, vjerovali ili ne – 10 milijardi dolara. No, niti to nije sve, već tražio i udio od prodaje tih uređaja koji bi mogao iznositi između 3 i 4 milijarde dolara godišnje.

U razgovoru za The Guardian rekao je kako je svjestan u što se upušta i da mu slijedi borba protiv vrhunskih odvjetnika, no uvjeren je da ima vrlo dobre šanse na sudu. Naravno, nije teško zaključiti da Ross nema nikakve šanse dobiti ovaj slučaj protiv Applea, s čim se slažu i američki stručnjaci za patentno pravo koji za Rossa kažu da u biti niti sam ne zna što radi i na temelju 'nekakvih dječjih crteža' želi izvući neki novac od Applea. Pravni savjetnik ove kompanije također je odbacio njegove tvrdnje te je rekao kako niti Ross niti njegov odvjetnik nisu pokazali niti jedan dokaz da je Apple imao pristup njegovom patentu te se njihov cijeli slučaj bazira na Rossovim tvrdnjama kako je Apple ukrao njegovu ideju.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti