U AI Centru Lipik predstavljen program edukacije za programera umjetne inteligencije

U planu je pokretanje i srednjoškolskog programa “Tehničar za primjenu umjetne inteligencije” u suradnji s tehničkom školom s ciljem omogućavanja edukacije i mladih.

Martina Čizmić | 30.06.2021. / 07:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

AI Centar Lipik, polako ali sigurno, privlači sve više osoba koje svoju budućnost vide u programiranju umjetne inteligencije. Iako je inicijalno u programu prekvalifikacije za programera umjetne inteligencije bilo osigurano 20 mjesta, sve je iznenadio veliki interes. Naime, prijavilo se čak 230 osoba iz cijele Hrvatske. 

Oni koji su uspjeli ući u program sad su na polovici svoje edukacije, a do sad usvojene vještine programiranja predstavili na primjeru autonomnih vozila. 

Napravili smo čudo, neočekivani broj od čak 230 prijava za 20 slobodnih mjesta je veliki korak za AI centar u malom mjestu kao što je Lipik. Na kraju smo upisali 22 najbolja kandidata koji su kroz program usvojili najtraženija znanja i vještine današnjice - vještine potrebne za razvoj umjetne inteligencije. Tek smo na pola puta, a rezultati su obećavajući. Nakon ovog završenog programa, polaznicima će biti omogućeno zapošljavanje u jednom od brojnih hrvatskih AI startupa okupljenih u udrugu CroAI, ali i maksimalna podrška u pokretanju vlastitog AI startupa. U tu svrhu osnovali smo i poduzetnički inkubator u sklopu našeg AI Centra, mislim da je to dokaz da se i u malom mjestu mogu postići veliki rezultati, istaknuo je voditelj AI Centra Lipik, Dejan Iličić

Lipik je uveliko zagazio u budućnost osnivanjem prvog AI centra u RH, osnovanog od strane grada i Lipičke Razvojne Agencije. Jedan od prvih projekata bio je program prekvalifikacije, odnosno tečaj za programera ili programerku umjetne inteligencije. Riječ je o intenzivnom šestomjesečnom edukacijskom programu koji uključuje teoriju i praksu, koji je vodio Hrvoje Kukina, stručnjak za umjetnu inteligenciju koji istovremeno završava doktorat na Tehničkom sveučilištu u Beču. 

Program je omogućio edukaciju nezaposlenih osoba u trajanju od šest mjeseci u punom radnom vremenu, tijekom kojeg polaznici borave u Lipiku. Obuhvaća preko 1000 sati teorijske i praktične nastave te rada na vlastitim projektima uz pomoć profesora iz različitih područja umjetne inteligencije, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima. Svim polaznicima osigurana je mjesečna novčana naknada u visini minimalne hrvatske plaće i putni troškovi od strane HZZ-a, istaknuo je Kukina.

Stefani Majić odabrana je kao jedna od najboljih kandidata tečaja, a prijavila se nakon završenog studija programskog inženjerstva.

Sve vezano uz program od predavača, edukacije kao i samog mjesta oduševilo me je, te ću prijavu na program sigurno pamtiti kao jednu od najboljih životnih odluka. Ovim putem se želim još jednom svima zahvaliti na danoj prilici, istaknula je Majić. 

Prva generacija polaznika bi trebala diplomirati 30.09., dok druga generacija kreće s radom već 01.10. Grad Lipik planira do 2023.godine adaptirati i opremiti zgradu u svrhu pokretanja Edukacijskog centra Umjetne Inteligencije kojim bi povećali kapacitete i adekvatno odgovorili na veliki interes odraslih koji pristiže iz cijele Hrvatske.

U planu je pokretanje i srednjoškolskog programa “Tehničar za primjenu umjetne inteligencije” u suradnji s tehničkom školom s ciljem omogućavanja edukacije i mladih.

 

 

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti