U Atlantskom oceanu zabilježen porast napada kitova ubojica na čamce i brodice, znanstvenici imaju neobično moguće objašnjenje

Znanstvenici vjeruju da iza porasta napada kitova ubojica na čamce i brodice u Atlantskom oceanu možda stoji traumatizirana ženka kita ubojice (orke) po imenu White Gladis.

Branimir Vorša | 21.05.2023. / 10:03

Kitovi ubojice
Kitovi ubojice (Foto: Getty Images)

Dok je većina interakcija kitova ubojica s čamcima bezopasna, od 2020. godine došlo je do porasta njihova agresivnog ponašanja prema čamcima, rekao je biolog Alfredo López Fernandez za portal LiveScience. U navedenom razdoblju zabilježena su čak tri slučaja u kojima su kitovi ubojice potapali plovila zabijajući se u njih.

Kriv je trenutak agonije jednog kita ubojice?

López Fernandez kaže da bi jedna ženka kita ubojice po imenu White Gladis mogla biti krivac za takvo ponašanje tih kitova jer se čini da je riječ o oponašanju ponašanja koje su jedni kitovi ubojice vidjeli od drugih.

Stručnjaci vjeruju da je White Gladis možda imala kritičan trenutak agonije, poput sudara s čamcem ili zarobljavanja tijekom ilegalnog ribolova, i dodaju da ju je događaj možda traumatizirao i natjerao je da se počne zabijati druge brodove, prenosi LiveScience.

Prenošenje oponašanjem

S obzirom na to da su kitovi ubojice vrlo društvena bića, López Fernandez rekao je da bi mogli prenijeti svoje ponašanje oponašanjem.

Ne tumačimo da orke podučavaju mlade, iako se to ponašanje proširilo na mlade vertikalno, jednostavno oponašanjem, a kasnije horizontalno među njima, jer oni to smatraju nečim važnim u svom životu, pojasnio je López Fernandez.

Više od 200 sličnih "interakcija"

Suradnja znanstvenika pronašla je više od 200 izvješća o "interakcijama" u kojima orke prilaze ili dodiruju plovilo u oceanu oko Iberijskog poluotoka od 2020. godine do danas. Drugi stručnjaci vjeruju da bi promjena u ponašanju mogla biti samo hir tih kitova.

Oni su nevjerojatno znatiželjne i razigrane životinje, pa bi ovo moglo biti više igračka, a ne agresija, rekla je za LiveScience Deborah Giles, stručnjakinja za kitove ubojice na Sveučilištu Washington.

Iskustvo britanskog para u Gibraltarskom tjesnacu

Iako velika većina napada ne uzrokuje potonuće brodova, ti susreti ipak mogu biti zastrašujući, kao što je nedavno otkrio jedan britanski par na odmoru u Maroku. Oni su za The Times ispričali kako su razmišljali o bijegu na splavi za spašavanje nakon što je skupina orki napala njihovu jahtu tijekom plovidbe uz obalu sjeverozapadne Afrike.

Janet Morris i Stephen Bidwell bili su na ionako uzburkanoj plovidbi kada je posada jahte uočila kitove ubojice 2. svibnja u Gibraltarskom tjesnacu.

Morris i Bidwell su iz sna probudili članovi posade uzvikujući: Orke! Orke! dok je skupina kitova ubojica počela udarati u njihov čamac od 14 metara, piše The Times.

Nisam mogao vjerovati kad sam ih vidio, to je izuzetno rijetko. Bili smo bespomoćni. Bili smo nevjerojatno smireni, ali u sebi smo mislili: 'O moj Bože.' Tek nakon toga pričali smo da smo jako uplašeni, prepričao je Morris.

Gibraltarski tjesnac, koji povezuje Atlantski ocean sa Sredozemnim morem, inače se naziva i "prolazom orki" zbog velikog broja kitova ubojica na tom području.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti