U budućnosti bismo gorivo mogli dobivati iz zraka?

Iako su znanstvenici dokazali kako je moguće iskoristiti CO2 iz zraka za proizvodnju goriva, to neće riješiti problem globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Martina Čizmić | 30.05.2019. / 15:39

Kemijski laboratorij (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Fosilna goriva još uvijek su najpopularniji način pokretanja automobila, zrakoplova, brodova, ali i izvor supstanci za proizvodnju cijelog niza proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu. No znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu otkrili su nov način na koji bismo gorivo, u budućnosti, mogli dobivati iz zraka.

Znanstvenici su tako razvili novi elektrokemijski put za transformiranje ugljičnog dioksida u osnovnu supstancu iz koje je moguće proizvesti proizvode poput goriva za zrakoplove ili plastike.

Kako je pojasnio voditelj istraživačkog tima, profesor Ted Sargent, već je tehnološki moguće izdvojiti CO2 iz zraka, ali je taj postupak veoma kompliciran i zahtjeva mnogo energije. Kanadski tim shvatio je kako je moguće iskoristiti elektrolizu, koja se koristi za proizvodnju vodika iz vode, za proizvodnju rastopljenog ugljika u CO2.

Koristili smo bipolarnu membranu, novi dizajn elektrolizatora koji je izvrstan za stvaranje protona. Upravo su ti protoni bili ono što nam je nedostajalo da bismo rastopljeni ugljik vratili u CO2 plin, pojasnio je Geonhui Lee, jedan od glavnih autora znanstvenog rada.

Njihov elektrolizator sadrži katalizator temeljen na srebru koji pretvara CO2 u mješavinu plina koja se naziva sintetski plin, a koji se može koristiti u proizvodnji cijelog niza različitih proizvoda.

Iako znanstvenici upozoravaju kako je potrebno još mnogo rada i istraživanje da bi se cijeli proces mogao koristiti u industriji, no da su dokazali kako je to moguće.

Mogli bismo pomisliti kako bi ovom tehnikom mogli riješiti dva problema jednim udarcem - doći do jeftinijeg goriva i smanjiti količinu CO2 u atmosferi. No situacija nije baš tako jednostavna. Želimo li smanjiti količinu CO2 u atmosferi, prije svega moramo smanjiti njegovu ukupnu emisiju.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti