U budućnosti bismo robotima i dronovima mogli upravljati jednostavnim pokretom ruke?

Ovaj sustav nas vodi jedan korak bliže suradnji s robotima u kojoj bi oni mogli postati još učinkovitiji i inteligentniji alat za obavljanje svakodnevnih zadataka, istaknuo je Joseph DelPreto, voditelj projekta.

Martina Čizmić | 28.04.2020. / 17:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Upravljanje dronovima i robotima danas zahtjeva određenu količinu znanja i vještine u kombinaciji s tipkanjem po ekranu ili pomicanjem palice. No, što kad bismo mogli upravljati robotom ili dronom pomoću pokreta ruke? Ne bi li to bilo lakše i prirodnije?

Upravo na tome rade istraživači s MIT-a koji su razvili metodu kontroliranja robota i nazvali ju "Conduct-A-Bot". Njihova metoda koristi senzore na rukama koji prate pokrete i aktivnost mišića te ih prevode u pokrete koji upravljaju robotom. Tako je dovoljno mahnuti rukom, stisnuti šaku ili tek napeti mišiće kako bi robot reagirao.

Za razliku od drugih metoda upravljanja, koje ipak zahtjevaju neki period navikavanja, ovakva "prirodna gesta" većini bi ljudi bila jednostavnija za savladati.

Ovaj sustav nas vodi jedan korak bliže suradnji s robotima u kojoj bi oni mogli postati još učinkovitiji i inteligentniji alat za obavljanje svakodnevnih zadataka, istaknuo je Joseph DelPreto, voditelj projekta.

Upravo se tome nadaju iz MIT-a, jer im je plan da, kad usavrše tehnologiju, ona pronađe svoje mjesto u stvarnom svijetu i pomogne ljudima da lakše upravljaju strojevima. Za sad je testirana u laboratorijskim uvjetima za upravljanje dronom koji je prepoznao 82 posto gesti i reagirao na njih. No, istraživačima to nije dovoljno precizno za primjenu metode u praksi.

Ovakav način upravljanja mogao bi interakciju s robotima približiti interakciji s drugim ljudskim bićem i tako pojednostaviti njihovo korištenje i za one koji nemaju nikavo prethodno iskustvo u korištenju robota, istaknuo je DelPreto.

Kad ju jednom usavrše, mogla bi biti izvrstan način za upravljanje robotima pomagačima ili njegovateljima. Pogotovo u situacijama poput ove u kojoj se trenutno nalazi cijeli svijet, kad je socijalno distanciranje od presudne važnosti. 

Izvor: MIT

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti