U dojenčadi i male djece izložene onečišćenom zraku veća vjerojatnost od astme

Prethodna istraživanja ukazuju na to da je globalno otprilike dvije trećine smrtnih slučajeva povezano s onečišćenjem zraka u Aziji,.

Hina | 05.03.2024. / 11:32

Zagađenje okoliša, ilustracija (Foto: Getty Images)

Istraživanje američkih liječnika i znanstvenika pokazalo je da je u dojenčadi i male djece koja su izložena onečišćenom zraku uočena veća vjerojatnost od razvoja astme.

Studija koju smo proveli pokazala je da su prosječna količina sitnih čestica i srednje onečišćenje zraka dušikovim dioksidom tijekom prvih triju godina života djece povezani s pojavom astme u ranom i srednjem dijelu djetinjstva, rezultati su studije koju je objavila Američka udruga liječnika (AMA).

Klimatske promjene, ilustracija Rekordne emisije CO2 iz fosilnih goriva: Znanstvenici upozoravaju na razorne i ekstremne vremenske prilike

Istraživanje u kojemu su sudjelovali znanstvenici s Harvard T.H. Chan School of Public Health i Cincinnati Children's Hospital, ukazuje na to da je dojenčad iz minoriziranih i statusno nižih slojeva društva suočena s većim rizikom od razvoja ove bolesti, što pripisuju smanjenom pristupu čišćem zraku.

U beba iz Afroameričkih obitelji koje žive u gusto naseljenim zajednicama, a karakteriziraju ih smanjene financijske mogućnosti i resursi mogla bi se razviti astma, zaključili su u studiji objavljenoj krajem veljače.

Znanstvenici su pozvali lokalne vlasti da ulože više napora u smanjenje onečišćenja zraka i u stvaranje veće ekološke, obrazovne i zdravstvene pravde na razini zajednica.

Dijete s transparentom za spas planeta Klimatske promjene ne utječu samo na okoliš već i na ljudsko zdravlje: Evo što nam sve prijeti zbog globalnog zatopljenja

Druga skupina znanstvenika nedavno je ukazala na povezanost sve veće antimikrobne otpornosti i onečišćenja zraka. Pokazalo se da ona utječe na vozače i putnike koji u svojim automobilima borave dulje nego što se ranije mislilo.

Prethodna istraživanja ukazuju na to da je globalno otprilike dvije trećine smrtnih slučajeva povezano s onečišćenjem zraka u Aziji, no razine onečišćenja zraka u Europi i Sjevernoj Americi i dalje su iznad razina koje se smatraju zdravima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti