U Francuskoj se pojavila nova varijanta koronavirusa "nevidljiva" za PCR testove

Francuske vlasti priopćile su o pojavi nove varijante novog koronavirusa na sjeverozapadu zemlje te da tu varijantu standardni PCR testovi ne mogu otkriti.

Branimir Vorša | 19.03.2021. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U francuskoj Bretanji pokrenuta je istraga nakon što je genomskim sekvenciranjem otkriveno osam nositelja nove varijante koronavirusa u skupini od 79 zaraženih pacijenata u gradu Lannionu.

Francuski ministar zdravstva rekao je kako se ne čini da je ta nova varijanta zaraznija ili da uzrokuje teži oblik bolesti COVID-19. No na konferenciji za medije francuski zdravstveni dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog činjenice da ta nova varijanta izbjegava otkrivanje standardnim PCR testovima.

Belgijski virolog i međufederalni glasnogovornik za COVID-19 Steven Van Gucht objasnio je da je osam pacijenata pokazivalo uobičajene simptome bolesti COVID-19, no da su PCR testovi uporno pokazivali negativne rezultate na njima.

Pojava nove varijante dolazi u trenutku kad Francuska bilježi novi porast zaraženih, a njihov predsjednik Emmanuel Macron upozorava na nove mjere zatvaranja u narednih nekoliko dana.

Svjetska zdravstvena organizacija kategorizirala je novu varijantu kao "varijantu pod istragom", a ne kao "zabrinjavajuću varijantu", kao što je to recimo bio slučaj kod britanske, južnoafričke i brazilske varijante.

Gucht je naglasio da postoji puno različitih testova u uporabi u različitim laboratorijima te da je moguće da pojedini testovi imaju problem s otkrivanjem određene varijante novog koronavirusa, no da dobri testovi obično ne ovise o otkrivanju jednog specifičnog dijela virusa. Testovi obično otkrivaju jedan do tri različita dijela virusa.

U međuvremenu francuske vlasti provode nužno praćenje stanja i mjere potpore zdravstvenom sustavu.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti