U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

Projekt AI4Health.Cro provodit će Institut Ruđer Bošković iz Zagreba s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora.

Hina | 24.06.2022. / 13:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu, izvijestio je u petak Institut Ruđer Bošković (IRB), naglasivši kako imamo jedinstvenu priliku postati predvodnicima u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije.

Riječ je o trogodišnjem projektu "Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu" koji je dobio izvrsne ocjene Europske komisije u sklopu programa Digitalna Europa. Trebao bi imati proračun o tri milijuna eura u razdoblju od tri godine, navode iz IRB-a.

Projekt AI4Health.Cro provodit će Institut Ruđer Bošković iz Zagreba s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora.

IRB poručuje kako im je cilj startupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC), omogućiti poticajan ekosustav, da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, liječnika, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj.

AI4Health.Cro neprofitni javno-privatni konzorcij

Projekt AI4Health.Cro je neprofitni javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva te kao katalizator za vođenje Europe u zdraviju budućnost.

Anja Barešić, koordinatorica partnera s IRB-a, kaže kako su im stručnjaci Europske komisije dodijelili visoke ocjene (14 od mogućih 15 bodova). To je prilika za sve one inovatore koji imaju spremna rješenja, a trebaju pomoć u razvoju svoje tehnologije od faze testiranja do plasiranja na tržište.

Barešić najavljuje da će se s partnerima uspostaviti svojevrsni hub (računalno čvorište) za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu, u kojem će se napraviti probir kandidata, kojima će se omogućiti testiranje njihove tehnologije prije većih ulaganja.

Slijedi daljnja priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati proračun vrijedan oko tri milijuna eura na razdoblje od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta.

Osim IRB-a koji je nositelj projekta, projektni partneri su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva RH, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu - Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti