U Jadranu pronađene dvije žive periske

Da su periske endemi Mediterana, koje je strogo zabranjeno vaditi iz mora, znaju gotovo svi. No, nije to znala skupina Poljaka koja je krenula u avanturu izranjanja periski i pritom sve dokumentirala. Dok su oni uništavali naše podmorje, djelatnici Hrvatskog veterinarskog instituta donose odlične vijesti – prošlog su tjedna u Jadranu pronašli čak dvije žive periske.

Matea Šlogar | 30.09.2020. / 21:24

Galerija

Poljski turisti kod Biograda su nemilosrdno izranjali najstrože zaštićene školjke Mediterana i time se hvalili na internetu. Iako je ispod objavljenog videa bilo nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protuzakonito, svaki takav komentar ubrzo je izbrisan.

Inače, kazna za svaku izvađenu perisku je i do 30.000 kuna. Poljak se tek nakon nekoliko dana ispričao rekavši da nigdje ne postoji znak koji upućuje na ovu zabranu te da nije znao da su periske zaštićene.

I dok jedni čupaju, drugi neumorno traže svaku živu jedinku. Djelatnici Veterinarskog instituta prošlog su tjedna pronašli živu perisku, a taj im se uspjeh dogodio na čak dvije lokacije.

To je ogromna sreća što smo nakon stotina mrtvih periski koje pretražujemo u zadnjih nekoliko mjeseci naišli na živu i testirali je nekoliko puta da je živa i onda smo potvrdili napokon živa, rekla je Angela Bradarić, tehničarka na Odjelu patologije Hrvatskog veterinarskog instituta.

Jedna je pronađena na području Pirovca, a druga na području otoka Zečevo kraj Nina.

To je prekretnica u cijelom razmišljanju jer vjerojatno je riječ o imunoj jedinki, objasnio je Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog Hrvatskog veterinarskog instituta.

Radi se o jedinki imunoj na parazit koji je uzrok golemom pomoru periski.

Riječ je o parazitu Haplosporidium pinae koji se invazijom u zdravu perisku naseljava u njezinu probavnu žlijezdu i razara je, rekao je Mihaljević.

Zbog toga je živih periski sve manje, a dojava o jednoj od dvije detektirane stručnjacima je stigla od rekreativnog ronioca.

Hoću naglasiti da svi stanovnici, svi ljudi Hrvatske mogu prijaviti bioportalu ili u neobaveznom razgovoru bilo kome tko se time bavi i mi ćemo izići na teren, rekla je Bradarić.

Osim na terenu, sve se pomno prati i na Institutu.

U našim dijagnostičkim laboratorijima možemo ponuditi dijagnostiku svih virusnih, bakterijskih i parazitarnih bolesti periski, rekao je Boris Habrun, ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta.

Sada im ostaje otkriti kako su ove dvije periske preživjele, a jedinke čeka kontinuirani nadzor njihovog zdravlja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti