Odijelo s kojim se može letjeti – Pet mlaznih motora za brzinu do 50 km/h

Služba spašavanja u britanskim planinama mogla bi dobiti mlazni pogon. U tijeku je testiranje posebnih odijela koja bi mogla ubrzati spasioce i omogućiti im let do mjesta nesreće.

Danijel Vrbota | 29.09.2020. / 23:20

Galerija

Služba spašavanja u nacionalnom parku Lake District na sjeverozapadu Engleske testira mlazna odijela. Umjesto mukotrpnog pješačenja pomoć unesrećenima stiže zrakom. Andy Mawson iz zračne hitne službe ustvrdio je da je riječ o nevjerojatnom trenutku u kojemu su isprobali prvi let odijela koje bi moglo spasiti živote i ublažiti patnje.

Odijelo koje razvija britanska kompanija Gravity Industries ima pet mlaznih motora. Po dva na rukama i jedan na leđima operatera. Ukupno imaju tisuću konjskih snaga. Operater leti brzinom i do 50-ak kilometara na sat. Odijelo se može koristiti do 3 tisuće 650 metara nadmorske visine. U testnim simulacijama provjeravaju se razni scenariji.

Tako se simulirao i testni zadatak spašavanja desetogodišnje djevojčice koja je pala sa stijena s teškom ozljedom noge. Poslane su koordinate mreže, potvrdila se ozljeda i polijetanje. Umjesto hoda od 25 minuta, službi spašavanja je trebalo samo devedeset sekundi da stigne do mjesta nesreće.

Apsolutno je zapanjujuće koliko brzo ćemo biti uz nekoga tko nas treba, istaknuo je Mawson.

Lake District je planinsko područje na krajnjem sjeverozapadu Engleske i njezin najveći nacionalni park s više od dvije tisuće i 360 kilometara četvornih. Popularan je među penjačima amaterima unatoč teškom terenu i nepredvidivim vremenskim uvjetima.

Spasilačka služba Lake Districta prošle je godine imala gotovo šest stotina hitnih intervencija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti