U Njemačkoj uhićen muškarac osumnjičen za curenje informacija

Savezni ured za informatičku sigurnost navodno je bio upoznat s curenjem podataka još u prosincu, ali nije informirao druga tijela o tom problemu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2019. / 10:56

Angela Merkel (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Njemačka savezna policija objavila je u utorak da je uhitila osobu osumnjičenu za curenje osobnih podataka stotina političara, javnih osoba i novinara u prosincu.

Muškarac je identificiran kao 20-godišnjak iz zapadne države Hessen. Po izvorima, on je sve priznao.

Njemački politički establišment u petak je bio pogođen viješću da su brojni privatni telefonski brojevi, fotografije i poruke objavljene na internetu preko jednog profila na Twitteru.

Među podacima nalazila se i adresa elektronske pošte kancelarke Angele Merkel, kao i broj telefaksa kojim se koristi kancelarka. U mreži s koje su skinuti podaci nalazili su se i brojni brojevi mobitela ministara.

Ogromna količina podataka koju su hakeri objavili na internetu odnosi se na privatnu korespondenciju stotina političara na svim razinama, ali i nekih popularnih javnih osoba i novinara. Opseg političke štete zasad nije poznat.

Savezni ured za informatičku sigurnost navodno je bio upoznat s curenjem podataka već ranije u prosincu, ali nije informirao druga tijela o tom problemu.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer trebao bi u 14 sati o cijelom slučaju održati konferenciju za novinare. (Hina)
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti