U Osijeku se od 7. do 13. prosinca održava Sat kodiranja

Sat kodiranja je uvod u svijet programiranja koji se odvija kroz radionice prilagođene da traju jedan školski sat.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 01.12.2015. / 09:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sat kodiranja je jedan zabavan korak koji ne traži velike pripreme niti odricanja, a već treću godinu pokazuje kako su informatička znanja dostupna svima. U trenutku dok nastaje ovaj članak, preko 100 škola iz cijele Hrvatske, od Pule do Vukovara, pridružilo se ovoj globalnoj inicijativi s jednostavnim ciljem - omogućiti učenicima da sa napišu svoju prvu liniju koda, pritom se dobro zabave i nešto nauče. Hrvatska ove godine bilježi porast broja škola koje su se pridružile ovom projektu, veći od 100% u odnosu na prethodnu. No prostora za rast još ima obzirom da prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj ima 2072 osnovne škole i 679 srednjih škola (podatak iz 2012.) Globalno je projekt prošle godine proveden u više od 100.000 škola obuhvativši desetak milijuna učenika.

Sat kodiranja, provodi se, simbolički, u svjetskom tjednu računalnih znanosti, od 7-13. prosinca, no želja je pokretača ove inicijative, neprofitne asocijacije pod nazivom Code.org koju podupiru tvrtke poput Googla, Amazona, Facebooka i Microsofta, ukazati na činjenicu da je informatika već sada izuzetno važan dio naših života, a sve je vjerojatnije da će se obistiniti predviđanje čelnika Facebooka Marka Zuckerberga da će programiranje postati obvezan školski predmet od najranije školske dobi. Zato je ovaj ovaj projekt prije svega namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a radionice koje nudi prilagođene su svim uzrastima - od prvog razreda osnovne do viših razreda srednje škole.

Učenici se u informatičke tokove najradije uključuju kroz računalne igre, tako da ne čudi da veći broj radionica koje će, sa svojim nastavnicima učenici prolaziti u Satu kodiranja, omogućava programirati popularne igrice. Ove godine učenici, kroz jednostavne ali vrlo poučne radionice mogu programirati igre kao što su Minecraft ili Star Wars, a oganizator za prosincac sprema i neka iznenađenja.

Što će učenici naučiti na Satu kodiranja? “Kroz radionice u trajanju od jednog školskog sata, učenici će naučiti brojne stvarne programerske koncepte poput petlji, procedura, refaktoriranja ili debugiranja, a kroz programiranje u parovima naučit će i važnu činjenicu u testiranju softwera a ta je da više očiju uvijek prije uoči bug.” doznajemo od Davora Banovića iz udruge Osijek Software City koja je jedan od najranijih podupiratelja ove inicijative u Hrvatskoj. “No, najvažnije je izložiti učenike kreativnim izazovima u informatici kako bi vidjeli da s one strane računalnog zaslona, postoji svijet koji može biti još izazovniji i zanimljiviji od same igrice.” zaključuje Banović.

Ovom projektu su, u želji da u njegovom provođenju pomognu školama, s jednakim žarom pristupile informatičke tvrtke i strukovne udruge iz cijele Hrvatske. Internetom kruži nekoliko video spotova koje promovira Microsoft Hrvatska a u kojima poznati hrvatski informatičari poput Luke Abrusa, direktora Pet Minuta, Nikole Kapraljevića, direktora u Infinumu i drugi govore o svojim informatičkim počecima. Niko Vrdoljak iz udruge Zadar Developers Hub otkriva kako u udruzi organiziraju radionice i telekonferencije kako bi pomogli nastavnicima organizirati radionice Sata kodiranja. “U pripreme za Sat kodiranja uključili smo i Zajednicu tehničke kulture kao i gradski i županijski ured za školstvo,” kaže Vrdoljak.

Iz udruga i tvrtki uključenih u projekt, poručuju školama i nastavnicima da se još nije kasno uključiti. Škole se mogu prijavljivati i održavati svoje sate sve do 13. prosinca a to mogu učiniti na stranici projekta: https://hourofcode.com/hr/#join

Hrvatskoj inicijativi Sata kodiranja možete pomoći i “lajkom” stranice https://www.facebook.com/HourOfCodeHrvatska na kojoj od lokalnih volontera možete dobiti i svježe informacije o aktivnosti projekta u vašem gradu ili mjestu ili pak zatražiti pomoć pri izvedbi Sata kodiranja u vašoj školi.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti