U ovom hrvatskom gradu učenici više neće smjeti koristiti mobitele u školama

Učenici će moći nositi mobitele u školu, ali ih neće smjeti koristiti ni za vrijeme nastave niti za vrijeme odmora.

Hina | 03.10.2023. / 10:52

Bez mobitela u školama (Foto: Getty Images)

U ukupno 28 splitskih osnovnih škola više neće biti dozvoljena uporaba mobitela, odlučio je aktiv ravnatelja osnovnih škola Grada Splita, učenici će moći nositi mobitele u školu, ali ih neće smjeti koristiti ni za vrijeme nastave niti za vrijeme odmora.

Mobiteli u školama Sukob generacija: Učitelji bi zabranili mobitele u školama, djeca - ovisi koga pitate

Ravnatelj Osnovne škole Gripe-Lokve i predsjednik aktiva ravnatelja Davor Šimić rekao je Hini da su neke škole već počele primjenjivati tu odluku, a škole koje nisu moraju sazvati stručna tijela škole, odnosno Učiteljsko vijeće, Vijeće učenika i Vijeće roditelja. Kaže da većina škola već ima tu odredbu, ali ona nije precizirana pa se u praksi ne provodi.

Reakcija učenika u školama u kojima se odluka počela provoditi je dobra, kao i reakcije roditelja. Roditelj mora doći u školu po uređaj ako ga dijete neovlašteno koristi tijekom nastave i školskog odmora. Za sada nema nikakvih problema, kazao je Šimić.

Objasnio je da su se na aktivu ravnatelja usuglasili da učenici ne koriste mobilne uređaje u školi. Ističe da time ništa ne zabranjuju već djecu uče poštivanju pravila - mobitele mogu nositi sa sobom, ali ih ne smiju koristiti kada počinje nastava, uključujući i odmore, već uređaj mora biti u školskoj torbi.

eŠkole (Foto: Carnet) Uspješno završen jedan od najvećih projekata digitalizacije obrazovnog sustava

U slučaju potrebe za mobitelom dozvolu za korištenje daju nastavnik ili stručna služba, a to se ne odnosi na djecu koja zbog zdravstvenih problema moraju imati uključen mobitel, primjerice djeca dijabetičari koji moraju mjeriti glukozu u krvi.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić pozdravlja takvu jednoglasnu odluku ravnatelja i smatra je "punim pogotkom". 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti