U pandemiji koronavirusa uvelike zanemarena smrtonosna tuberkuloza

"Golemi" utjecaj pandemije koronavirusa i s tim povezano smanjenje zdravstvene skrbi za ostale bolesnike odrazilo se i na liječenje tuberkuloze (TB) te je u 2020. godini 4,4 milijuna ljudi više ostalo bez adekvatne terapije za tu bolest, upozorila je udruga povezana s UN-om - Stop TB Partnership.

Hina | 29.09.2021. / 10:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zanemarivanje slučajeva tuberkuloze znači gotovo sigurnu smrt za vjerojatno polovicu tog broja, navodi uduga.

Stop TB Partnership je u ožujku upozorio da je zbog 'lockdowna' spriječen pristup dijagnosticiranju i liječenju tuberkuloze, što je prouzročilo drastičan pad u brizi za te bolesnike. Posebice se to odnosi na devet zemalja s velikom učestalošću TB-a, poput Indije i Indonezije, zemljama koje su na drugom i četvrtom mjestu po broju stanovnika.

Lucica Ditiu, izvršna direktorica udruge, tvrdi da 50 posto preživjelih od TB-a neće samo patiti od posljedica bolesti već će prenositi bolest drugima.

Zbog fokusiranja gotovo isključivo na koronavirus, do sada je u ovoj godini dijagnosticirano 1,2 milijuna slučajeva TB-a manje nego u odnosu na 2019., kada je od te bolesti umrlo 2,4 milijuna ljudi, tj. 4000 dnevno, što je više od broja umrlih od malarije i HIV/AIDS-a zajedno.

Svake godine u svijetu se TB-om, respiratornom bolesti koju uzrokuje bakterija i koja je izlječiva, zarazi oko 10 milijuna ljudi. Godine 2019., od 10 oboljelih njih sedam je primilo adekvatnu liječničku njegu.

Stop TB Partnership ističe da se izdvajanje sredstava za sprečavanje i liječenje TB-a mora udvostučiti ako se ta bolest želi iskorijeniti do 2030., cilja koji si je zadao UN. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti