U pogon pušteno najjače kvantno računalo na području Europe: "Prekretnica za njemačku ekonomiju, industriju i društvo"

Ovo će kvantno računalo biti na raspolaganju tvrtkama, istraživačkim institucijama i sveučilištima za njihove projekte i izračune.

Martina Čizmić | 17.06.2021. / 12:00

Najjače europsko kvantno računalo u Europi i službeno je pušteno u rad. IBM Quantum System One prvo je IBM-ovo kvantno računalo izvan SAD-a i nalazi se blizu IBM-ova istraživačkog laboratorija u Ehingenu kraj Stuttgarta.

Koliko je to značajan događaj, možda najbolje govori činjenica da je na njegovu puštanju u rad bila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako su istaknuli iz IBM-a prilikom predstavljanja, to će kvantno računalo biti na raspolaganju tvrtkama, istraživačkim institucijama i sveučilištima za njihove projekte i izračune. A da interes postoji, govori činjenica da su već dogovoreni termini za njegovo korištenje.

To kvantno računalo u sebi ima 27-kubit Falcon procesora i već se koristi za proučavanje simulacija za nove pristupe materijalima u energetici, poglavito za proizvodnju baterija, ali će se koristiti i za brojne druge izračune i simulacije.

Kako je zbog pandemije koronavirusa putovanje između SAD-a i Njemačke bilo gotovo nemoguće, IBM-ovi stručnjaci za kvantno računarstvo morali su osmisliti virtualni tečaj za svoje njemačke kolege na kojem su ih učili kako sastaviti kvantno računalo. Iako je, kako sami ističu, bilo izuzetno zahtjevno i izazovno, uspjeli su i računalo radi bez problema.

Kvantno računarstvo trenutačno je jedna od najbrže rastućih grana u Europi i svijetu. Kvantna računala dizajnirana su tako da mogu riješiti i najkompleksnije probleme na svijetu, mnogo brže nego što bi to mogla trenutačno dostupna superračunala. Softverske i hardverske mogućnosti kvantnih računala imaju potencijal igrati ključnu ulogu u rješavanju neki od gorućih društvenih problema kao što su održivost, klimatske promjene i javno zdravlje.

Veoma sam sretan zbog lansiranja IBM Quantum System One u Njemačkoj. To je prekretnica za njemačku ekonomiju, industriju i društvo. Kvantna računala obećavaju riješiti cijelu novu kategoriju problema koji su izvan dosega najsnažnijih konvencionalnih računala, istaknuo je predsjednik IBM-a Arvind Krishna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti