U pripremi je i “Crveni patuljak”: Uspješno lansiranje prve rakete Ubera za svemir

Kompanija bluShift Aerospace želi postati poput Ubera za svemirske letove jer bi njihove rakete trebale omogućiti jeftin (za svemirske pojmove) i jednostavan način lansiranja tereta u svemir.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2021. / 15:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na sličan način na koji je Uber uveo potpunu revoluciju na tržište usluga taksi-prijevoza, kompanija bluShift Aerospace namjerava promijeniti način slanja lakšeg tereta i manjih satelita u svemir. Svoju ideju, prigodno, nazivaju Uberom za svemir i napadaju dio tržišta koji nije pokriven. Naime, trenutačno se u svemir ne isplati slati samo pojedinačne satelite ili nekakvu manju opremu jer je slanje skupo, no šef bluShift Aerospacea vjeruje kako ima dobitnu formulu s kojom želi omogućiti slanje malih satelita i opreme u orbitu.

Slika nije dostupna NASA bi mogla dobiti ozbiljnu konkurenciju: Rusija nastavlja razgovore s Kinom o zajedničkoj bazi na Mjesecu

Njegova je kompanija jučer izvela uspješno lansiranje rakete Stardust 1.0 s kojom želi krenuti u osvajanje svemira. Prvi let uspio je baš onako kako su u kompaniji zamislili - raketa je ostvarila visinu od nešto više od 1200 metara, nakon čega je krenulo spuštanje, uz otvaranje padobrana. U planu su još dva lansiranja, a sa svakim lansiranjem rakete bi trebale osvojiti veće visine i zaputiti se bliže orbiti.

Ono po čemu se rakete bluShift Aerospacea razlikuju od konkurencije jest - gorivo. Naime, pogoni je biogorivo za koje osnivač i prvi čovjek kompanije Sascha Deri kaže da se može iskoristiti s farmi diljem SAD-a.

Želimo dokazati da se gorivo dobiveno iz bioloških izvora može koristiti jednako dobro, ako ne i bolje u nekim slučajevima, u odnosu na tradicionalno gorivo koje se koristi za pokretanje raketa i slanja tereta u svemir. Naglasio je dvije velike prednosti u odnosu na tradicionalno gorivo, a to su niža cijena te činjenica da biogorivo nije toksično.

Svemir Misije na Mars i pripreme za povratak na Mjesec: Nova godina donosi brojna svemirska uzbuđenja

Raketa koju su testirali malih je dimenzija (šest metara) i teška je oko 250 kg, a može prenositi samo do 8 kg tereta. Za njeno polijetanje nije potrebna napredna i skupa infrastruktura kao za velike rakete, a kada tome dodamo i spomenuto jeftinije gorivo, jasno je zašto je njeno lansiranje puno jeftinije. Nakon dva dodatna testiranja, Deri planira u orbitu poslati i snažniju orbitalnu raketu koju su nazvali “Crveni patuljak” (Red Dwarf) koja će moći nositi male satelite težine do 30 kg. U uslugama Ubera za svemir moći će uživati istraživači, studenti i kompanije koje će jeftinije i češće moći testirati svoje proizvode u svemiru te slati male satelite.

Izvor: Space.com

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti