NASA bi mogla dobiti ozbiljnu konkurenciju: Rusija nastavlja razgovore s Kinom o zajedničkoj bazi na Mjesecu

Ako Rusi i Kinezi udruže snage u istraživanju Mjeseca, NASA bi mogla dobiti posve ozbiljnu konkurenciju na jedinom Zemljinu satelitu.

Branimir Vorša | 25.01.2021. / 15:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskozmos u pregovorima je s Kinom i drugim međunarodnim partnerima o stvaranju baze na Mjesecu, otkrio je šef Roskozmosa Dmitrij Rogozin, a prenose ruski mediji.

Pregovaramo s međunarodnim partnerima, ponajprije s Kinom, na uspostavljanju istraživačke baze na Mjesecu, napisao je Rogozin na svojem Telegram kanalu.

Rogozin je podsjetio i da ruski program istraživanja Mjeseca treba započeti ove godine te naglasio da Rusija planira ljudsku misiju na Mjesec 2028. godine.

Slika nije dostupna Rusija ima ambiciozan plan: Poslat će na Mjesec robote koji će Zemlju štititi od asteroida

Ranije je glasnogovornik Kineske nacionalne svemirske agencije CNSA, Xu Hongliang, izjavio da Kina nastavlja s istraživanjem Mjeseca te da planira ujediniti napore u tom smislu s Rusijom o projektima vezanima za istraživanje Mjeseca.

U studenom 2017. godine Roskozmos i CNSA potpisali su program svemirske suradnje za period između 2018. i 2022. godine. U njemu je sadržano šest dijelova na kojima rade radne skupine osnovane upravo za taj zadatak.

U prosincu 2020. godine Rogozin je tijekom jednog sastanka Vijeća Ruske Federacije rekao i da je Kina ponudila da se projektu zajedničkog istraživanja Mjeseca pridruži i EU.

Izvor: TASS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti